Premierul ceh Petr Fiala a anunțat că Cehia va renunța la petrolul rusesc până cel târziu în prima jumătate a anului 2025. Republica Cehă a primit anul trecut mai bine de jumătate din cantitatea necesară de țiței din Rusia.
Cehia a anunțat că renunță la petrolul rusesc până cel târziu în prima jumătate a anului 2025
Republica Cehă va renunța la petrolul rusesc cel târziu în prima jumătate a anului 2025, pe măsură ce compania de stat MERO va finaliza modernizarea capacității conductei Transalpine (TAL), a declarat marți premierul ceh Petr Fiala.
Guvernul de la Praga a încercat să elimine orice dependență de petrolul rusesc de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani.
Anul trecut, MERO și compania de conducte TAL – în care MERO deține o participație de 5% – au semnat un acord pentru a crește capacitatea de-a lungul TAL cu până la 4 milioane de tone, înlocuind livrările prin conducta Druzhba din Rusia, care au fost un pilon de bază timp de 60 de ani.
Petr Fiala a declarat reporterilor că lucrările de modernizare tehnologică a conductei TAL au început și se vor încheia în acest an. Ulterior, va urma o perioadă de testare.
„Ne așteptăm ca lansarea sa completă să aibă loc cel târziu în prima jumătate (a anului 2025)”, a spus el într-o conferință de presă transmisă de la o instalație de depozitare a petrolului de lângă Praga.
Mai mult de jumătate din necesarul Cehiei de țiței a fost din Rusia în 2023
Cehia, cu o populație de 10,9 milioane de locuitori, a avut nevoie de 7,4 milioane de tone de țiței anul trecut, mai mult de jumătate provenind prin Druzhba, iar restul prin TAL.
Uniunea Europeană a interzis livrările pentru petrolul rusesc din decembrie 2022, dar a exceptat livrările prin conducta Druzhba pentru a da timp pentru o tranziție țărilor dependente de aceasta.
Legătura TAL merge din Italia până în Germania și se conectează la conducta IKL din Germania până în Republica Cehă.
După modernizare, TAL va dubla aproape capacitatea rezervată Republicii Cehe, care va ajunge la 8 milioane de tone de țiței pe an, suficient pentru a acoperi necesitățile celor două rafinării ale țării, ambele deținute de compania poloneză Orlen PKN.