Cehia și-a anunțat retragerea din Banca Internațională de Investiții. Se întâmplă de anul viitor
Republica Cehă a anunțat că se retrage din Banca Internațională de Investiții (IIB) în termen de șase luni. Un raport publicat de Bursa de Valori București arată că Cehia va părăsi IIB la data de 27 februarie.
Amintim că Rusia deține controlul majoritar al Băncii Internaționale de Investiții și că are o emisiune de obligațiuni de 500 de milioane de lei la Bursa de Valori București.
Agenția de rating Fitch a retras ratingul de credit al IIB, la finalul primăverii, pe fondul războiului dintre Federația Rusă și Ucraina. Mai mult decât atât, agenția de evaluare financiară S&P a modificat perspectiva de rating pentru această bancă. Astfel, a trecut de la stabil la negativ, dar a păstrat ratingul în zona A, adică cel recomandat investiţiilor.
În țara noastră există șapte fonduri de pensii private Pilon II, iar dintre acestea unele aveau plasamente în obligațiuni la Banca Internațională de Investiții de aproximativ 784 de milioane de lei. Fondurile de pensii private în cauză sunt NN Pensii, Vital, BCR Pensii și BRD Pensii.
Amintim că din 2015 şapte emisiuni IIB au fost listate la BVB – 2,2 miliarde de lei, adică 446 milioane de euro la cursul de acum.
România s-a retras de la Banca Internațională de Investiții
România s-a retras din Banca Internaţională de Investiţii (BII) şi Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare.
„România susţine ferm măsurile coordonate la nivel european în această criză şi este pe deplin angajată în implementarea tuturor sancţiunilor agreate. În actuala situaţie, este crucial ca toate Statele Membre să contribuie la apărarea valorilor noastre fundamentale. În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii rapide şi coordonate pentru a împărţi atât povara costurilor, cât şi pe cea a riscurilor care derivă din această criză”, a subliniat ministrul Finanţelor.
De asemenea, Adrian Câciu a apreciat că discuţia privind revizuirea Pactului de Creştere şi Stabilitate trebuie să reflecte abordarea flexibilă necesară în ceea ce priveşte investiţiile publice şi cheltuielile în domeniul apărării.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a prezentat o informare cu privire la situaţia economică actuală şi impactul imediat sau anticipat al sancţiunilor europene impuse Federaţiei Ruse. De asemenea, comisarul european Paolo Gentiloni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, şi directorul Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, au făcut o evaluare a efectului sancţiunilor atât asupra economiei ruseşti, cât şi asupra economiei europene.