„Uniunea Europeană nu poate impune Kosovo ca singură condiţie. Serbia trebuie evaluată pentru toate lucrurile pozitive pe care le face pentru a deveni membră”, a declarat în faţa presei preşedintele slovac, Ivan Gasparovici, cu prilejul summitului cvadrilateral Republica Cehă-Slovacia-Serbia-Croaţia desfăşurat la castelul Lany de lângă Praga.
„Uniunea Europeană trebuie să fie o instituţie deschisă, care să ofere o şansă fiecărui stat care doreşte să ia parte la integrarea europeană”, a declarat, la rândul său, preşedintele ceh, Vaclav Klaus, un cunoscut eurosceptic.
Serbia a solicitat obţinerea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar aceasta o condiţionează de existenţa unor progrese în negocierile dintre Belgrad şi Pristina, pe care le mediază. Kosovo şi-a proclamat unilateral independenţa în anul 2008, fiind recunoscută, până în prezent, de 88 din cele 193 de state care fac parte din ONU, printre care SUA şi 22 de state din UE. România, la fel ca şi Slovacia, se numără printre statele membre UE care nu recunosc independenţa Kosovo, pe care Serbia o consideră ca parte integrantă a teritoriului său.
„Serbia nu va recunoaşte independenţa Kosovo, dar va încerca să contribuie la stabilizarea situaţiei din Europa de sud-est şi la prevenirea conflictelor etnice în regiune”, a declarat, cu aceeaşi ocazie, preşedintele sârb, Boris Tadici.
Sursa: Agerpres