Cehia vrea reuniunea de urgență a Consiliului UE pentru Energie. Reprezentanții acestui stat, care deține în acest moment președinția rotativă a UE au arătat că există un război energetic cu Rusia și că această stare de fapt dăunează întregii Uniuni Europene.
Republica Cehă vrea ca în cel mai scurt timp să aibă loc o reuniune extraordinară a Consiliului UE pentru Energie. Decizia se dorește a fi luată cât mai curând posibil și este necesară pentru a face față creșterii prețurilor la energie.
Ministrul Industriei, Jozef Sikela, a explicat că războiul energetic cu Rusia dăunează tuturor statelor europene,
„Suntem într-un război energetic cu Rusia și acest lucru dăunează întregii UE”, a afirmat Sikela pe Twitter, conform Reuters.
Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a UE. Mai exact, Cehia a preluat, începând de la 1 iulie, președinția rotativă a Uniunii Europene de la Franța, pentru o perioadă de șase luni. Această țară a mai deţinut preşedinţia UE o singură dată, în perioada ianuarie-iunie 2009.
Comisia Europeană vrea introducerea de plafoane de preț pentru gaze
„De comun acord cu Comisia Europeană și cu premierul Petr Fiala, voi propune convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului UE pentru Energie la cea mai apropiată dată posibilă”, a declarat Sikela.
Comisia Europeană a precizat luna aceasta că „evaluează de urgență diferitele posibilități de a introduce plafoane de preț pentru gaze”, fără a preciza ce formă ar lua un astfel de plafon. Bruxelles-ul a declarat că va consulta statele membre ale UE cu privire la plafoanele de preț și va prezenta propuneri în toamnă, dacă acestea vor fi necesare.
Prețurile gazelor au explodat în Olanda și Marea Britanie
Anunțul Cehiei vine după ce, joi, prețurile angro ale gazelor naturale din Olanda și Marea Britanie au crescut la cel mai ridicat nivel din martie și până acum. Vineri autoritatea de reglementare din Regatul Unit a spus că facturile la energie ale britanicilor vor crește cu 80%, ajungând la o medie de peste 3.500 de lire (4.200 de euro) pe an începând din octombrie. Mai exact, preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl pot percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând cu 1 octombrie 2022 a fost fixat la 3.549 lire (4.202 euro), ceea ce înseamnă o creştere ce 80% faţă de actuala limită. Anunțul a fost făcut, vineri, de autoritatea britanică de reglementare Ofgem. Preţul maxim este în prezent de 1.971 lire (2.325 euro) pe an/gospodărie.
În același timp, ca să nu încarce gaz în conducta Nord Stream, rușii îl ard în cantități enorme în atmosferă. De asemenea, Rusia poartă negocieri cu mai multe țări din Asia pentru a încheia contracte de furnizare de petrol pe termen lung cu discounturi puternice.