Grupul energetic ceh CEZ, care a intrat pe piata locala prin cumpararea Electrica Oltenia, este favorit in cursa pentru achizitionarea unui proiect de centrale eoliene in Dobrogea, care ar putea produce 345MW, jumatatea din capacitatea unui recator de la centrala de la Cernavoda. Acesta este dezvoltat de fondul de investitii polonez Continental Wind Partners (CPW).
Proiectul a atras pana in acest moment interesul a sase companii: Petrom, cea mai mare companie de pe piata locala, Enel, CEZ, Iberbola, E.ON si Gaz de France, insa Enel si Iberbola s-au retras din cursa.
Avand in vedere pretul unor priecte similare, cel dezvoltat de CWP ar putea fi estimat la o valoare de 60 milioane euro. Surse avizate de pe piata sustin chiar ca valoarea totala, o data cu finalizarea tuturor investitiilor, va atinge 1 milion de euro pentru fiecare megawatt de capacitate instalata.
Pe piata locala au avut loc mai multe tranzactii pe piata energiei regenerabile. Astfel, spaniolii de la Iberdrola au cumparat recent 50 de proiecte de centrale eoliene in Romania prin intermediul diviziei Iberdrola Renovables.
Valoarea tranzactiei a fost de 300 de milioane euro, iar capacitatea totala a proiectelor este de 1.600 MW, mai mult decat produc doua reactoare ale centralei de la Cernavoda.
Si italienii de la Enel sunt prezenti pe piata locala a energiei regenerabile dupa achizitia proiectului Blue Line. Portughezii de la Martifer, la randul lor, au declarat vor dezvolta centrale eoliene cu o valoare de 400MW pana in anul 2012. Singurul obstacol in calea unor astfel de investitii este capacitatea scazuta a Transelectrica de integrare a acestor proiecte.
Sursa: BBJ