Un specialist în biometrie a venit cu explicații despre cum este corect să se realizeze fotografiile pentru actele de identitate, pentru ca trăsăturile feței să poată fi interpretate corect în scopul identificării persoanelor.
Zâmbetul modifică proporțiile
Karolina Turowska, un expert în fotografie biometrică tip pentru pașapoarte, buletin, diplome, a declarat într-un interviu pentru HuffPost, că programelor software le este greu să facă diferența între oameni dacă au expresii faciale.
„Fotografiile cu expresii exagerate pot face mai dificilă identificarea titularului pașaportului în aeroporturi și la alte controale de frontieră sau puncte de control la frontieră”.
Turowskova a detaliat că zâmbetul modifică proporțiile.
„Algoritmii nu funcționează așa cum o facem noi. Pentru a compara o față 3D cu o fotografie de pașaport 2D, ei trebuie să identifice și să măsoare trăsăturile faciale ale utilizatorilor.
Aceasta include distanța dintre pupile, urechi, nas și gură, lățimea gurii și a ochilor și multe altele. Zâmbetul poate îngreuna lucrurile, deoarece modifică proporțiile faciale”, a mai adăugat expertul, care a mai menționat că formă ușoară de zâmbet este, totuși, permisă.
Care sunt documentele necesare pentru ieșirea din țară
În altă ordine de idei, având în vedere că sezonul concediilor a început, Direcția Generală de Pașapoarte a precizat care sunt documentele necesare la frontieră.
Astfel, cetăţenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate doar cu paşaportul simplu electronic/paşaportul simplu temporar, transmite Direcţia de Paşapoarte într-un comunicat.
Minorii cu vârsta mai mare de 14 ani pot călători cu documentele menţionate mai sus sau în baza cărţii de identitate în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie. Cetăţenii români minori nu pot călători în străinătate în baza certificatului de naştere, subliniază sursa citată.
Părintele căruia i-a expirat cartea de identitate poate folosi paşaportul valabil ca document de identitate, în vederea depunerea cererii de eliberare a paşaportului simplu electronic/paşaportului simplu temporar pentru minor.
Având în vedere că reglementarea condiţiilor de intrare, şedere sau tranzit ale unei ţări reprezintă un drept al statului în cauză, DGP recomandă cetăţenilor români să se informeze accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, secţiunea Condiţii de călătorie.