Modificare important la prețul carburanților. Fără taxe, acesta a coborât sub media europeană, atât la benzină, cât și la motorină. Anunțul a fost făcut de către Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor carburanților din Uniunea Europeană, conform e-nergia.ro.
Prețul mediu al benzinei, fără taxe, era de 540,2 euro pentru 1.000 de litri, în România, la data de 26 august, iar cel al motorinei de 581 de euro. Ambele prețuri sunt sub cele medii ponderate la nivelul UE, de aproape 552 de euro, pentru benzină, și 587 de euro, pentru motorină. O situație care nu a mai fost întâlnită de mult timp, în condițiile în care prețul motorinei, carburantul cel mai consumat la noi în țară, era constant peste media europeană.
Acest preț fără taxe a dus la o investigație demarată de Consiliul Concurenței pe piața carburanților, dar nu a găsit în final nereguli. Au fost date doar recomandări. “Sunt peste media în UE, ceea ce este un fenomen nou. Tradiţional, în România, eram cu preţurile fără taxe puţin sub media UE. Vârful a fost în primul trimestru 2016, acum suntem foarte aproape de media din UE. Undeva, ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în februarie 2017, când anunța și demararea investigației. Se referea la prețul carburanților fără taxe.
Situația este de puțină vreme așa. La începutul lui august (Oil Bulletin publică statisticile săptămânal), prețurile fără taxe de la noi erau încă peste media europeană: 562 de euro benzina (media UE 560) și 591 de euro motorina (media UE 588), la data de 12 august, ceea ce arată că prețurile, de data aceasta, au scăzut mai accelerat la noi decât în Europa, pe medie. Cauza scăderii prețurilor o reprezintă scăderea cotațiilor la produse petroliere, din ultima lună.
Ca medie, prețurile finale, cu taxe, erau, în data de 26 august, la noi, următoarele: 1,156 euro/litru la benzină și 1,168 euro/litru la motorină. La benzină, prețuri mai mici decât la noi sunt, în UE, doar în Bulgaria și Ungaria. La motorină, în Polonia, Lituania, Luxemburg și Bulgaria erau prețuri mai mici decât în România, o situația iarăși care nu s-a mai întâlnit de ceva vreme, în condițiile în care prețurile din România ajunseseră uneori la jumătatea clasamentului eurooean, depășindu-le pe cele din Austria sau Spania, conform e-nergia.ro.