Cei care au telefoane mobile sunt predispuși la „cocoașa de smartphone”

„Cocoașa de smartphone” este boala celor care vorbesc mult la telefon în poziție neadecvată. O înclinare a capului înainte, chiar și cu doar 15 grade față de poziția corectă, poate adăuga o greutate suplimentară de 7.7 kg, resimțită în zona coloanei vertebrale. Cu cât înclinarea capului este mai pronunțată, cu atât greutatea resimțită devine mai mare. Medicul ortoped Tarek Nazer a discutat, în cadrul segmentului „Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea„, despre fenomenul cunoscut sub numele de „cocoașa de smartphone”.

„Într-adevăr, există un studiu care arată că o înclinație de doar 15°, pune greutate între 4 și 7 kilograme asupra coloanei cervicale.

Atunci când noi încercăm să adoptăm poziția capului la telefon și nu invers, adică să ridicăm telefonul automat, noi punem greutate asupra coloanei cervicale și adaptăm o poziție așa numită cocoașă sau de cifoză” a spus medicul ortoped.

Durerile de cap resimțite uneori chiar și dimineața pot fi cauzate de modul în care ținem telefonul mobil în mod greșit.

Poziția incorectă se rezolvă prin kinetoterapie

Această poziție incorectă poate fi corectată prin kinetoterapie, prin efectuarea exercițiilor corecte. Este important să nu încercăm să ajustăm poziția gâtului în cifoză și în timpul somnului, folosind o pernă foarte mare pentru a ne simți mai relaxați, deoarece acest lucru poate duce la contracturi musculare. În schimb, ar trebui să încercăm să adaptăm poziția telefonului la capul nostru, nu invers. Cu alte cuvinte, în loc să ținem telefonul în jos și să scriem, este mai bine să încercăm să scriem cu telefonul în sus. Același principiu se aplică și în cazul tabletei sau laptopului, deoarece această problemă poate apărea și atunci când stăm jos, nu doar când suntem pe drum.

La copii, adaptarea este mult mai rapidă, iar tratamentul răspunde mult mai rapid decât în cazul adulților. Dacă observăm deja o deformare la un copil, ar trebui să consultăm un specialist și să începem tratamentul, deoarece șansele de recuperare a poziției anatomice sunt mult mai mari la un copil.

Suplimentele ajută în general întregul organism și întregul schelet, nu doar coloana cervicală. În special atunci când avem deficiențe, tratamentul cu suplimente este necesar pentru a corecta aceste deficiențe, a adăugat Tarek Nazer.

Totuși, există și o componentă psihologică: aplecarea peste telefon creează o poziție închisă, opusă posturii care sugerează putere, cu umerii în spate și pieptul în față. Psihologii spun că această poziție ne poate crește încrederea în sine.