Nu vă încărcați telefonul mobil la procentul maxim. Deși mulți o consideră o acțiune banală, procesul de încărcare poate avea un impact semnificativ asupra performanței și duratei de viață a bateriei. De aceea, este important să nu lași bateria să ajungă la pragul de încărcare de 100%.

Mulți români fac o greșeală atunci când își încarcă propriul telefon mobil. Indiferent dacă vrem să recunoaștem sau nu, telefonul mobil a devenit un instrument esențial în activitățile noastre de zi cu zi.

Bateria are o durată de viață limitată

Atunci când achiziționăm un telefon nou, de obicei, ne dorim să îl menținem funcțional cât mai mult timp posibil. Totuși, durata de viață a telefonului mobil este în mare parte sub controlul nostru, mai ales în ceea ce privește durata de viață a bateriei.

Era în care bateria unui telefon mobil putea fi îndepărtată a trecut de mult. Acum, aceasta este sigilată în interiorul carcasei telefonului. Acest lucru face imposibilă extragerea ei și complicând înlocuirea.

Bateria unui telefon mobil, la fel ca orice altă componentă, are o durată de viață limitată. Nimic nu poate rezista la nesfârșit. Totuși, trebuie să știi că durata de viață a bateriei poate fi influențată în mod semnificativ de acțiunile tale.

telefon mobil, incarcare, baterie, incarcator
Telefon mobil aflat la încărcat/SURSA FOTO: Pexels

Motivul pentru care încarci propriul telefon mobil mai des

Mulți utilizatori observă că, în timp, bateria telefonului lor nu mai oferă aceeași autonomie ca la început. Potrivit experților, bateria unui telefon atinge capacitatea maximă de funcționare timp de aproximativ un an și jumătate. După această perioadă, este posibil să observi că trebuie să încarci telefonul mult mai des.

Puțini sunt conștienți că modul în care încarci telefonul poate afecta durata de viață a bateriei. S-a constatat că încărcarea bateriei până la 100% poate accelera deteriorarea acesteia.

De ce nu este indicat să încarci mobilul la 100%

Experții în tehnologie recomandă o metodă simplă de a preveni deteriorarea bateriei. Ei indică să nu încarci telefonul până la 100%. În loc să aștepți ca bateria să se încarce complet, poți opri încărcarea la aproximativ 85%. Această practică poate ajuta la menținerea sănătății bateriei și la evitarea epuizării ciclurilor de încărcare.

Dacă totuși preferi să încarci bateria complet, este recomandat să dezactivezi notificările și accesul la locație. Astfel, se poate reduce consumul de energie al telefonului și minimiza impactul asupra bateriei.

Momentul optim când trebuie pus aparatul la încărcare

La fel de dăunătoare precum încărcarea completă a telefonului este și descărcarea sa. Multe persoane folosesc telefonul mobil până când bateria acestuia ajunge la 10%, sau poate chiar 5%. Acest obicei poate, de asemenea, să scurteze durata de viață a bateriei.

Specialiștii recomandă ca telefonul să fie pus la încărcat atunci când bateria sa ajunge la aproximativ 25%. În acest fel, bateria nu se va descărca complet. Încărcarea ulterioară nu va afecta durata de viață a acesteia.