În ultimele luni, prețul boabelor de cafea arabica a scăzut, după ce anul trecut a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Totuși, consumatorii încă plătesc mult pentru o ceașcă de cafea. Potrivit Agerpres, acest lucru se întâmplă deoarece firmele trebuie să rezolve problema stocurilor de boabe de cafea cumpărate în 2022 şi să se adapteze la costurile mai mari cu ambalajele şi energia.
Prețurile cafelei ar urma să scadă în 2024
Producătorul italian Luigi Lavazza SpA susține însă că de anul viitor, decalajul dintre scăderea preţurilor pe piaţa cafelei şi ceea ce plătesc la final consumatorii ar urma să dispară.
„Am cumpărat foarte multă cafea în 2022 şi mai avem încă această cafea în stoc. Trebuie să vindem cafeaua la preţul pe care l-am plătit în 2022. În 2024, vom avea spaţiul pentru a oferi mai multe discounturi şi flexibilitate cu privire la preţuri”, a declarat acesta, relatează Bloomberg.
Mediul în care operează companiile ce se ocupă cu prăjirea cafelei este unul destul de dificil, caracterizat de dobânzi ridicate şi o criză a costului vieţii care ameninţă să diminueze consumul, iar trecerea la costuri mai mici ar putea relansa cererea. Potrivit lui Giuseppe Lavazza, o „recesiune este posibilă”. Mai mult, ar exista deja semnale că britanicii îşi reduc cheltuielile pentru cafea ca răspuns la majorările de preţuri.
„În prezent, situaţia este foarte sensibilă. Contextul geopolitic este extrem de serios, pieţele sunt încă volatile, echilibrul este incert”, a spus președintele companiei italiene.
În Brazilia, producția de cafea a revenit, ceea ce a pus presiune pe prețurile angro la boabele arabica. De asemenea, dolarul s-a depreciat, astfel diminuându-se presiunile inflaționiste în rândul firmelor care se ocupă cu prăjirea cafelei. Dar aceste firme se confruntă în același timp cu cu preţuri record la cafeaua robusta, cererea solidă pentru cafeaua mai ieftină punând presiuni asupra aprovizionării. Luigi Lavazza apreciază însă că prețul cafelei robusta va începe să scadă încă de la finalul acestui an.
Prețurile cafelei au crescut semnificativ anul trecut
Prețul cafelei în România a crescut cu 19% în ultimul an, deși pe piețele internaționale am asistat la o scădere de aproximativ 25%, de la 228 de dolari în martie 2022 la aproximativ 170 de dolari la sfârșitul lunii martie 2023.
Pe piețele globale de mărfuri, cotația C – referința globală pentru prețul cafelei boabe arabica – a început să scadă de la un maxim de 260 de dolari în februarie 2022, după ce a crescut constant în timpul pandemiei, tranzacționându-se în prezent în jurul a 193 de dolari, încă un nivel istoric ridicat din cauza temerilor legate de oferta restrânsă. Goldman Sachs, Rabobank și Fitch au prezis că prețul cafelei C va continua să coboare în 2023, după scăderea abruptă din luna octombrie a anului trecut.