Beneficiile energizante ale cafelei sunt confirmate de știință, mai puțin impactul său asupra sănătății intestinale, reducerii inflamației și protejării împotriva bolilor hepatice, scrie Glamour

Beneficiile cafelei. Îmbunătățește microbiomul intestinal

Cafeaua conține cofeină, dar vestea că are mai multe fibre decât un pahar de suc de portocale, precum și fibre solubile, care ajută digestia și ajută organismul să absoarbă nutrienți importanți, poate fi surprinzătoare.

„Cofeina conține polifenoli, un tip de prebiotic care ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin”, afirmă Karine Patel, dietetician la Dietitian Fit.

Un studiu recent realizat de Zoe Project a constatat că cei care beau cafea neagră au mai multe bacterii intestinale bune și, prin urmare, un microbiom mai sănătos și mai divers decât cei care nu au băut. De asemenea, se crede că efectul stimulant pe care cafeaua îl are asupra intestinului ar putea fi util în menținerea nivelurilor de bacterii echilibrate.

Beneficiile cafelei. Reduce inflamația

Cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți, datorită conținutului ridicat de polifenoli. Compuși care se găsesc în mod natural în multe plante, polifenolii joacă un rol important în protejarea organismului împotriva daunelor dăunătoare cauzate de radicalii liberi și de stresul oxidativ cu care se confruntă zilnic. 

Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului unor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și afecțiunile autoimune, și poate reduce răspunsul inflamator al organismului. Există vești bune și pentru cei cărora le place cafeaua cu un strop de lapte. 

Noile cercetări arată că beneficiile antiinflamatorii ale polifenolilor cafelei sunt sporite atunci când sunt asociate cu o proteină precum laptele. Potrivit studiului publicat în 2023, combinația de polifenoli și molecule de proteine ​​a fost de două ori mai eficientă în combaterea inflamației, comparativ cu polifenolii simpli.

Beneficiile cafelei. Îmbunătățește sănătatea creierului

Ceașca zilnică de cafea are o serie de roluri neuroprotective importante. 

Valoarea sa ridicată antioxidantă ajută la protejarea țesuturilor și vaselor creierului împotriva daunelor radicalilor liberi, In plus, cafeaua crește producția de serotonină și acetilcolină (neurotransmițători responsabili pentru anumite funcții ale creierului, cum ar fi starea de spirit, memoria, atenția și excitarea). 

Potrivit unui studiu efectuat în toată Europa în 2007, participanții care au băut cafea au raportat un declin cognitiv mai mic decât cei care nu au băut. De asemenea, oamenii de știință de la Universitatea din Minho din Portugalia au descoperit că alți compuși din cafea sunt responsabili de schimbările din rețeaua neuronală.

Protejează împotriva bolilor hepatice

Fibroza hepatică poate fi cauzată de multe lucruri, inclusiv de afecțiuni precum hepatita și abuzul legat de alcool, și poate fi destul de gravă pentru a duce la insuficiență hepatică. 

Atunci când cofeina din cafea este digerată de organism, aceasta produce o substanță chimică numită paraxantină, care încetinește creșterea țesutului cicatricial. Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că un consum moderat de cafea ar putea ajuta la prevenirea cancerului de ficat.

Contează ce fel de cafea bem?

Dacă sunteți în căutarea unei arome speciale în ceașca de cafea, este important să vă asigurați că boabele sunt expuse la o oxidare cât mai mică. Același lucru este valabil și pentru valoarea nutrițională, așa că pentru a avea cât mai multe beneficii, este mai bine să o preparați din boabe de cafea proaspăt măcinate. Boabele de cafea cultivate în zone climatice de mare altitudine, cum ar fi Etiopia și America Centrală și de Sud, tind să conțină cele mai ridicate niveluri de polifenoli.

Alegeți cafea ușor prăjită, care a suferit procese de căldură mai puțin intense și, prin urmare, va avea mai mulți compuși sănătoși.