Iubitorii acestui tip de cafea ar putea beneficia mai mult decât de un aport de cofeină, deoarece, conform unor cercetări recente, compușii din espresso pot ajuta la prevenirea apariției bolii Alzheimer, scrie New Atlas.

Un studiu al oamenilor de știință din Italia arată că o doză de cafea poate inhiba un proces despre care se crede că este implicat în debutul bolii Alzheimer. Deși mecanismele exacte care duc la declanșarea maladiei Alzheimer și a demenței sunt, încă neclare, se crede că o proteină, numită Tau, joacă un rol semnificativ.

Rolul proteinei Tau în declanșarea bolii

În anumite boli neurodegenerative, cum este și Alzheimer, nivelul proteinei Tau solubile din celulă crește foarte mult, ceea ce duce la formarea unor agregate insolubile numite „încurcături neurofibrilare”. Din această cauză multe cercetări s-au concentrat pe efectul acestor structuri, care sunt și un marker al bolii Alzheimer.

Unii cercetători cred că prevenirea formării proteinei Tau ar putea atenua simptomele bolii Alzheimer sau ar putea împiedica dezvoltarea acesteia. Mariapina D’Onofrio, biolog la Universitatea din Verona, Italia, a declarat: „Cafeaua espresso este printre cele mai cunoscute băuturi la nivel mondial, iar consumul ei a devenit un obicei în multe țări datorită gustului său plăcut. Atunci când este consumată cu moderație, această băutură ar putea avea efecte benefice asupra sănătății umane datorită proprietăților sale biologice”.

Fibrilele proteinei Tau nu au format „încurcături neurofibrilare” mari

„Numeroase studii au arătat că un consum moderat și, uneori, chiar mai mare de cafea are un efect neuroprotector împotriva a două dintre cele mai frecvente boli neurodegenerative  –  Parkinson și Alzheimer”, a subliniat Mariapina D’Onofrio. Ehipa sa a analizat shot-uri de espresso și a incubat extracte împreună cu o formă scurtă a proteinei Tau într-un laborator, timp de până la 40 de ore. Așa au descoperit că, pe măsură ce concentrația de extract de espresso creștea, fibrilele proteinei Tau au rămas mai scurte și nu au format „încurcături neurofibrilare” mai mari. Echipa crede că mulți dintre compușii din cafea, cum ar fi cofeina și genisteina, pot traversa bariera dintre sânge și creier pentru a oferi efecte protectoare.

Studiul confirmă rezultatele unor cercetări anterioare

”Am observat că agregarea proteinei Tau este modulată de extractul de cafea espresso și de unele dintre componentele sale. Pe baza biodisponibilității componentelor cafelei din și a rezultatelor studiului nostru, ne așteptăm ca un consum moderat de cafea să furnizeze o cantitate suficientă de molecule bioactive pentru a acționa ca modulatori ai agregării și toxicității proteinei Tau”, subliniază autorii studiului.

Deși este nevoie  de cercetări suplimentare, echipa spune că descoperirile preliminare ar putea deschide calea găsirii sau proiectării unor tratamente pentru această boală.

Cercetările anterioare au sugerat, de asemenea, o legătură între consumul de cafea și sănătatea creierului. Un studiu publicat în 2021 a constatat că persoanele care au băut două până la trei căni de cafea și două până la trei căni de ceai pe zi au un risc redus cu 28% de a dezvolta demență, în comparație cu cei care nu au băut deloc.

Riscul acestui grup de a avea un accident vascular cerebral a fost, de asemenea, redus cu 32%, au descoperit oamenii de știință. În paralel, un studiu separat a constatat că o dietă „anti-inflamatoare” care include cafea, ceai, fructe și legume poate reduce cu o treime șansele de a face demență.