Cu toate acestea, suplimentarea dietei cu 0,02% acid clorogenic și 0,02% acid cafeic – polifenoli din cafea – poate atenua aceste efecte adverse la șoareci. Polifenolii din cafea au protejat șoarecii de deficitele cognitive, sprijinind supraviețuirea celulelor microglia din creier.
Polifenolii cafelei sunt compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante care se găsesc în cafea, inclusiv acizi clorogenici, flavonoide și lignani. Acești compuși ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și la reducerea inflamației, ceea ce poate reduce riscul unor afecțiuni cronice, precum bolile cardiovasculare și diabetul.
Polifenolii din cafea pot îmbunătăți sănătatea metabolică, prin creșterea sensibilității la insulină
De asemenea, studiile au arătat polifenolii din cafea pot îmbunătăți sănătatea metabolică prin creșterea sensibilității la insulină și reducerea nivelului de glucoză din sânge. În plus, susțin funcția cognitivă și pot proteja împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, scrie PSY Post.
Compuși polifenolici-cheie din cafea, acidul clorogenic și acidul cafeic
Doi compuși polifenolici-cheie din cafea sunt acidul clorogenic și acidul cafeic. Acidul clorogenic este abundent și a fost asociat cu un metabolism îmbunătățit al glucozei și un risc redus de boli cronice. Acidul cafeic, deși mai puțin răspândit, contribuie, de asemenea, la beneficiile cafelei, prin protejarea celulelor de stresul oxidativ.
Autoarea studiului, Jorine Geertsema și colegii săi și-au propus să determine dacă suplimentarea dietei șoarecilor cu acid clorogenic și cafeic ar putea proteja împotriva deficitelor cognitive induse de stresul cronic, la începutul vieții. Studiile anterioare au arătat că stresul timpuriu poate reduce capacitatea creierului de a produce noi neuroni (un proces numit neurogeneză hipocampică) și poate crește inflamația, ducând la declinul cognitiv la vârsta adultă.
Ce și-a propus acest studiu
Acest studiu a căutat să exploreze potențialul protector al polifenolilor din cafea împotriva acestor efecte adverse.
Studiul a implicat 47 de șoareci masculi, împărțiți în patru grupuri. Două grupuri au fost hrănite cu o dietă standard pe bază de cereale, în timp ce celorlalte două grupuri li s-a dat aceeași dietă, suplimentată cu acid clorogenic – 0,02% și acid cafeic – 0,02% din a doua până în a doua zi după naștere. Șoarecii au fost înțărcați la 21 de zile și au continuat cu dieta respectivă până în ziua 42, după care toate grupurile au fost trecute la o dietă standard.
La vârsta de patru luni, șoarecii au fost supuși unor teste comportamentale pentru ali se evalua funcția cognitivă.
Aceste teste au inclus sarcina de recunoaștere a obiectelor (ORT), sarcina de localizare a obiectelor (OLT) și labirintul acvatic Morris (MWM). După testele comportamentale, cercetătorii au analizat țesutul cerebral al șoarecilor pentru a determina cantitățile de celule microglia (celulele imunitare ale creierului) și eficacitatea neurogenezei hipocampului.
Șoarecii cu suplimente de polifenoli nu au prezentat deficite cognitive sau reduceri ale celulelor microglia
Rezultatele au arătat că șoarecii expuși la stresul timpuriu au câștigat mai puțin în greutate în primele zile de viață.
Cu toate acestea, cei care au primit dieta suplimentată cu polifenoli s-au îngrășat mai mult în această perioadă, în comparație cu cei cu dieta standard. Până în ziua 42, aceste diferențe de greutate dispăruseră.
Testele comportamentale efectuate la vârsta adultă au confirmat că stresul timpuriu a dus la deficite cognitive și la o reducere a celulelor microglia din hipocamp. Acest lucru a fost valabil numai pentru șoarecii care au fost hrăniți cu dieta standard. Șoarecii din dieta cu suplimente de polifenoli nu au prezentat aceste deficite cognitive sau reduceri ale celulelor microglia.
Autorii studiului cred că polifenolii din cafea au protejat șoarecii de deficitele cognitive, sprijinind supraviețuirea celulelor microglia din creier. Efectele protectoare ar putea fi atribuite și altor mecanisme legate de proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale acidului clorogenic și cafeic.