Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica, spune că ne vom confrunta și anul acesta cu probleme la căldură, având în vedere că rețeaua de termoficare e veche și sunt sute de kilometri de conducte care trebuie înlocuiți.
„Din păcate, având o rețea care are zeci de ani, vor fi probleme pe care sperăm să le rezolvăm cât mai repede. Vor fi probleme punctuale, suntem mobilizați astfel încât să intervenim și să diminuăm disconfortul cât este posibil. Avem echipe pregătite care să intervină acolo unde apar avarii majore”, a spus Claudiu Crețu.
„Sunt sute de kilometri care trebuie înlocuiți”
„Sunt sute de kilometri care trebuie înlocuiți, este nevoie de investiții, este nevoie de finanțări consistente. S-a semnat contractul pentru înlocuirea a 200 de kilometri de conductă din fonduri europene, așteptăm licitațiile pe care le organizează Primăria Capitalei astfel încât anii viitori să putem moderniza acest sistem de conducte pentru a nu mai avea probleme. Sistemul are 1.000 de kilometri, vă dați seama de ce lucrări de amploare e nevoie pentru a-l pune în ordine”, a adăugat directorul general al Termoenergetica.
Cea mai vulnerabilă zonă din București este cea de nord-est, care include cartierele Colentina și Fundeni.
„Este capăt de rețea. Energia termică trebuie să ajungă tocmai de la CET Sud”, a explicat Claudiu Crețu.
Anul acesta au fost înlocuiți doar 15 kilometri de conducte, dintr-o rețea de 1.000 de kilometri.
Ce se va întâmpla cu facturile la iarnă?
Unul dintre subiectele cele mai dezbătute în România în ultima perioadă este cel al iernii şi al facturilor pe care românii le-ar putea plăti la energie electrică şi gaze naturale. În acest context, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de miercuri, ministrul Virgil Popescu a comentat zvonurile privind o eventuală lipsă a gazelor naturale în această iarnă.
Ministrul Energiei a infirmat categoric această posibilitate, explicând că România nu are probleme cu stocurile de gaze.
“Am tot văzut discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă. Infirm categoric aşa ceva. Am văzut discuţii că nu există stocuri, nu ştiu unde au văzut colegii mei din zona de energie că nu avem stocuri, în condiţiile în care azi în Romania avem stocuri la 70% din capacitatea maximă.
Când am avut capacitate maximă, am rămas cu mai mult de o treime din capacitate în pământ. Deci nu avem probleme cu depozitele de gaze naturale”, a declara, Virgil Popescu, săptămâna trecută.