Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare.
Autismul este prezent încă de la naştere şi se păstrează pe durata întregii vieţi, înregistrând o creştere alarmantă în toate mediile, în toata lumea.
Auticon este o companie din domeniul tehnologic care angajează în mod exclusiv adulţi care suferă de autism.
Compania angajează experţi IT, oferindu-le instruire şi ajutoare pentru ajustarea la programul de lucru pentru a se asigura că angajaţii sunt fericiţii şi confortabili în fiecare zi.
Compania are sedii în Marea Britanie, Statele Unite, Franţa, Italia şi Elveţia. Întreprinderea internaţională este în continuă dezvoltare şi are în plan expansiunea în Scoţia.
Conform Societăţii Naţionale al Autismului, doar 16% din adulţii autişti se află pe piaţa de muncă. Această situaţie nu s-a îmbunătăţit deloc în ultimii 10 ani.
Viola Sommor, directorul Auticon Marea Britanie şi unul dintre membrii fondatori, a vorbit cu site-ul UNILAD despre companie şi importanţa acesteia.
Vorbind despre dificultăţile oamenilor autişti cu privire la posibilităţile de angajare, Viola Sommor şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu procesul general de recrutare. Acesta pur şi simplu nu ţine cont de aceste persoane şi îi exclude în multe feluri.
„Din păcate, mulţi oameni autişti sunt predispuşi la stereotipuri, aşa că atunci când aplică la companii mari mulţi nu reuşesc să facă faţă şi să meargă mai departe cu procesul de recrutare. De asemenea, după ce li se oferă un loc de muncă, aceştia se chinuie să îl menţină din cauza unei lipse de înţelegere cu privire la ajustările în spaţiile de muncă conveţionale”, spune ea, citată de Mediafax.
Aceasta afirmă că, de regulă, locurile de muncă sunt concepute pentru oamenii obişnuiţi, iar persoanele cu autism lucrează diferit din punct de vedere neuorologic. „Îi tratăm pe toţi individual şi petrecem mult timp pentru a-i cunoaşte pe angajaţii noştrii şi pentru a afla ce tip de mediu de lucru îi poate ajuta să prospere”, a adăugat în continuare Viola Sommor.
În plus, compania angajează şi antrenori specializaţi. Fiecare lucrează cu câte şase sau şapte angajaţi autişti pentru a-i antrena astfel încât să se dezvolte şi să profite pe deplin de toate ajustările oferite la locul de muncă.
85% din mâna de lucru de la Auticon Marea Britanie erau şomeri înainte de a se angaja la companie. În ciuda faptului că majoritatea aveau studii superioare, se dovedeşte că există o neconcordanţă uriaşă între talentul imens al persoanelor cu autism şi rata de angajare scăzută.
Compania are planuri ambiţioase de creştere pentru anul acesta. Deja a lansat un proces de recrutare pentru experţi IT care suferă de autism în Londra dar şi Scoţia.