«Dezvoltarea României stă pe umerii oamenilor de afaceri. Oricât ar vorbi guvernele sau parlamentele, ea rămâne în sarcina oamenilor de afaceri. De foarte multe ori, aceştia sunt mai degrabă încurcați decât sprijiniţi pentru a face business în România“, recunoaște Vasile Dâncu, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Pe de altă parte, și percepția românilor cu privire la oamenii de afaceri nu este una corectă.

De aproape 24 de ani, redactorii Capital promovează capitalismul și încearcă să schimbe mentalități. Iar, de multe ori, au și reușit. „Mă bucur că există Top 300 Capital! Încă din primele mele cercetări, din 1991, eram tânăr sociolog, am testat atitudinea oamenilor față de mediul de afaceri, față de ce erau atunci patronii. Am avut o surpriză neplăcută în acel moment să observ că în acel eșantion reprezentativ, 80% dintre români spuneau că patronii, noul antreprenoriat s-a format pe baze ilegale, prin noroc, prin nepotism, prin corupție și alte lucruri, adică era o viziune negativă cu privire la acumularea de capital și legată de business în general“, explică Vasile Dâncu. Dacă însă atunci percepția era justificată de mentalitatea încă pervertită de comunism, acum însă nimic nu ar putea explica de ce românii sunt sceptici cu privire la modelele de succes din antreprenoriat.

„Am văzut într-un sondaj de anul acesta, aproape 90% dintre oameni aveau această părere defavorabilă despre acumulare, iar asta mi se pare o foarte mare nedreptate. Este o percepție publică care reflectă o mentalitate, care câteodată ajunge și în spațiul politic și de aici în colo este un cerc vicios care blochează până la urmă antreprenoriatul din România. Cred în continuare că această atitudine pe care o măsurăm noi trebuie să se schimbe“, arată vicepremierul de ce misiunea revistei Capital rămâne una extrem de importantă pentru societatea românească. Iar decisivă aici este menținerea efortului de a oferi cele mai bune informații și analize competente. „Felicit echipa de la Capital pentru supraviețuire și pentru faptul că, în ciuda faptului că presa scrisă din România – și, mai ales, piața presei economice – s-a prăbușit în ultima vreme, nu a avut de suferit calitatea“, sintetizează Vasile Dâncu.

De 15 ani, prin Top 300 Cei mai bogați români, Capital realizează o adevărată radiografie a businessului românesc. Evaluarea averii antreprenorilor arată cel mai bine gradul de maturitate al mediului de afaceri autohton, dar și nivelul la care a ajuns economia. De altfel, se poate spune că, odată cu topul, a crescut și țara, motiv pentru care meritul sutelor oameni de afaceri onești din clasament trebuie recunoscut. „Cei care sunt în Top 300 au sacrificat întotdeauna ceva pentru a ajunge acolo. Aceştia au rămas în România şi le datorăm mult“, crede Vasile Dâncu. Vicepremierul punctează și rolul pe care businessurile de familie îl au în economia românească. „Cred că va fi una dintre cele mai improtante pârghii de dezvoltare a României în viitor. Businessul de familie, de regulă, nu pleacă, el rămâne și se dezvoltă continuu“, spune ministrul Dezvoltării Regionale, care mai arată că eforturile pe care le face ministerul pe care îl conduce se concentrează pe sprijinirea IMM-urilor. „Ele reprezintă peste 98% din firmele din România, aproximativ 500.000 au rămas acum. Avem un program prin care sprijinim IMM-urile, lansat în octombrie. Este vorba despre o valoare de 100 milioane de euro, prin care facilităm accesul la credite. În jur de 2.500 de IMM-uri ar putea să acceseze acest program“. De curând, sub coordonarea vicepremierului Dâncu, a fost lansată Strategia de Dezvoltare Teritorială a României. Aceasta ar avea menirea de a ne arăta unde trebuie să ajungem, dar și direcția pe care ar trebui să o urmăm. „Cred că este un fel de proiect de țară. Este un document foarte important privind modul în care se va dezvolta România pe viitorii 20 de ani. Acest program crează, de fapt, un cadru general pentru investiții în viitor“, explică Vasile Dâncu.