Conform unui comunicat al Poliției Române, mașinile înmatriculate în străinătate sunt oprite și controlate de către polițiștii rutieri. Conform autorităților, scopul acestei acțiuni este „prevenirea evenimentelor rutiere și faptelor antisociale în care sunt implicate astfel de vehicule” și verificarea tuturor documentelor necesare circulației pe drumurile publice din România.
Polițiștii rutieri vor verifica mașinile înmatriculate în străinătate, “în cadrul unei acțiuni desfășurate la nivel național, pentru prevenirea evenimentelor rutiere și faptelor antisociale în care sunt implicate astfel de vehicule”, conform unui comunicat al MAI.
Ce vor verifica oamenii legii
Oamenii legii vor verifica dacă este deținută o asigurare de răspundere civilă auto (RCA) validă și dacă inspecția tehnică periodică este validă. De asemenea, se va verifica și dacă mașina este radiată sau figurează ca fiind furată în țara în care a fost înmatriculată.
Conform informațiilor înregistrate de Poliția Română, în doar o săptămână au fost verificate peste 8.000 de mașini înmatriculate în alte țări. În urma verificărilor, oamenii legii au retras 82 de certificate de înmatriculare eliberate de autoritățile din alte state, 44 au fost motivate de către lipsa inspecției tehnice periodice, iar 32 au fost motivate de către lipsa unei polițe de asigurare RCA valide.
Explicația Poliției Române
Poliția Română explică faptul că aceste controale au loc deoarece, „[î]n primele 6 luni ale anului 2020, autovehiculele înmatriculate în alte state au fost implicate în 447 de accidente rutiere, care avut drept consecințe decesul a 46 de persoane, rănirea gravă a 149 de persoane și rănirea ușoară a altor 463”.
Conform Codului rutier în vigoare, pentru a putea circula pe drumurile publice cu o mașină, o mașină trebuie să aibă o asigurare RCA valabilă și inspecția tehnică periodică efectuată la timp.
Decizia radicală a Poliției Române
Acțiunea Poliției Române a avut loc în Capitală, unde au fost verificate 320 de autovehicule, fiind aplicate 150 de sancțiuni contravenționale. Polițiștii au ridicat de asemenea 30 de mașini în urma acestei acțiuni de control și au fost constatate cinci infracțiuni care privesc conducerea sub influența unor substanțe psihoactive.
Acțiunea polițiștilor a continuat și în cursul zilei de sâmbătă, după cum precizează purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, cu scopul de a descuraja pe cei care pun în pericol siguranța cetățenilor.
„Activitățile de ieri (vineri – n.r.) și de astăzi (sâmbătă – n.r.) se desfășoară în contextul măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea criminalității de orice fel. Pe lângă acțiunile de combatere, efectivele MAI desfășoară și activități preventive la nivelul întregii țări acordând atenție maximă zonelor cu risc crescut de producere a unor incidente grave.
Prin prezența activă, în teren, în mijlocul comunității, a polițiștilor și jandarmilor se urmărește descurajarea persoanelor care intenționează să comită fapte ce pot pune în pericol siguranța cetățenilor de bună-credință”, a spus Dajbog.