Schimbări privind cardul de energie

În cazul în care beneficiarii de carduri de energie nu mai îndeplinesc condițiile necesare, Guvernul poate opri plățile în mod automat. Cardul este astfel anulat, dar banii utilizați deja de beneficiari nu vor trebui returnați, aceștia urmând să fie suportați de la bugetul de stat.

Prin acest nou proiect de OUG, Guvernul își asumă astfel dreptul de a anula cardurile de energie în cazul în care beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru a primi acest sprijin.

„În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în document.

Potrivit exprimării folosite în proiect, banii deja cheltuiți nu se vor returna statului, sumele fiind acoperite din buget, scrie avocatnet.ro, care a trimis și o solicitare către MIPE cu privire la clarificarea acestei interpretări.

Peste 2 milioane de familii au folosit cardul de energie

Până acum, în perioada 20 februarie – 26 aprilie 2023, peste două milioane de familii şi-au achitat facturile la utilităţi prin intermediul cardului de energie, valoarea totală a plăţilor efectuate ajungând la 464 milioane lei.

„Cele mai multe plăţi s-au efectuat în Bucureşti, Iaşi, Suceava, Bacău şi Prahova. Au fost trimise, în aceeaşi perioadă, 223.000 cereri de plată online, valoarea plăţilor procesate ajungând la 25,4 milioane lei. De asemenea, numărul plăţilor efectuate direct prin intermediul poştaşilor, prin deplasarea acestora la domiciliul beneficiarilor, este de 482.200, în valoare totală de 82,9 milioane lei”, se arată într-un comunicat al MIPE.

De asemenea, recent, ministrul de resort, Marcel Boloş, a anunţat că a fost finalizat un proiect de act normativ prin care se prevede compensarea preţului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute în prezent şi se are în vedere achitarea de facturi mai vechi şi extinderea termenului până la februarie 2022.

Până în prezent, au fost emise şi distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili. De asemenea, au fost soluţionate peste 11.000 anchete sociale, pentru care sunt emise şi distribuite carduri.