Guvernul a extins domeniul de aplicare al expropriere şi a stabilit că persoana expropriată pierde dreptul de proprietate în momentul adoptării HG de expropriere.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Executiv, statul va putea expropria pe toţi cei care stau în calea unor lucrări de infrastructură, nu doar rutieră, ci şi feroviară, aeriană, navală sau de transport şi distribuţie a energiei.

“Statul va decide să exproprieze atunci când lucrările sunt de interes public. Nu mai este vorba doar de lucrări de infrastructură rutieră, ci şi de infrastructură feroviară, aeriană, navală, de gospodărirea apelor, lucrări miniere, precum şi lucrări pentru transportul şi distribuţia energiei”, a spus secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica.

Dreptul de proprietate se transferă imediat statului

Dreptul de proprietate va fi transferat către autoritatea care expropriază imobilul în momentul adoptării Hotărârii de Guvern privind decizia de expropriere. Această decizie a fost luată de autorităţi pentru a simplifica procedurile astfel încât să fie evitate întârzierile în finalizarea marilor proiecte de infrastructura de transport.

„Până acum era nevoie de doi, trei sau chiar patru ani pentru obţinerea acordului unui proprietar şi abia atunci se făcea transferul de proprietate, fie când proprietarul accepta preţul, fie după ce instanţa stabilea suma care trebuia să i se acorde. Pentru a evita asemenea situaţii, s-a decis ca dreptul de proprietate asupra imobilului să treacă expropriatorului în momentul adoptării HG”, a spus Alina Bica.

Ea a explicat că, în cazul în care persoana nu este de acord cu preţul oferit se va putea adresa instanţei pentru a obţine suma dorită, dar nu va putea contesta şi exproprierea, ci doar preţul.

Proprietarul are 15 zile la dispoziţie pentru a accepta sau nu preţul

O altă prevedere a legii obligă persoana expropriată să se pronunţe cu privire la preţ în termen de 15 zile din momentul în care a fost notificat.

„Cel expropriat trebuie să spună în termen de 15 zile doar dacă este sau nu de acord cu exproprierea, apoi, în funcţie de răspuns, fie se semnează contractele şi se primesc banii, fie se intră pe procedura executării silite”, a spus Bica.

Modificările legsilative s-au impus întrucât 50% dintre lucrările de infrastructură care necesită exproprieri sunt blocate de contestarea preţului în faţa instanţei.