Clasamentul primilor cinci nu difera fata de anul trecut, dar oameni de afaceri puternici ataca primele pozitii. Astfel, Dinu Patriciu a urcat trei locuri si este acum pe pozitia a saptea, devansandu-i pe Frank Timis, Ioan Neculaie si familia Voiculescu. Multe alte schimbari sunt si in clasamentul primilor 100, cu salturi, coborasuri sau nume noi. Cea mai spectaculoasa intrare, in primii 25, este Dan Ostahie, patronul retelei de magazine Altex, cu o avere evaluata la 90-100 de milioane de dolari. Cel mai important este faptul ca Top 300 aduce doua sute de oameni de afaceri noi fata de anul trecut, cu povestile, cu reusitele si esecurile lor. Topul mai include mici clasamente ale oamenilor de afaceri, dupa domeniile in care activeaza.Ca si anul trecut, Capital Top 300 prezinta si clasamentul celor mai bogati 100 de oameni din lume, intocmit de prestigioasa revista, Forbes. Capital Top 300 detine copyrightul pentru Romania al celebrului clasament mondial. Cel mai bogat om din lume este Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu o avere estimata la 40,7 miliarde de dolari.Competitorul lui, patronul Oracle, Lawrence Ellison (locul sase in topul mondial), vorbeste despre importanta Top 300 intr-un interviu acordat in exclusivitate editiei romanesti. Chiar daca aparent mai departe de Romania, topul mondial aduce in atentia nume care stau in spatele unor marci celebre si afaceri celebre prezente la noi: Lilian Bettencourt (L’Oreal), Alain si Gerard Wertheimer (Chanel), Charlene L. De Carvalho (Heineken), William Wrigley (Wrigley’s). Editia romaneasca din acest an mai cuprinde clasamentul celor mai bogati oameni din Elvetia, preluat din revista elvetiana Bilanz si ierarhia primilor 50 de oameni din Europa Centrala si de Est, dupa averile detinute. Elvetia este tara milionarilor celebri, dupa topul Bilanz, plin de nume sonore, de la Bernie Ecclestone (Formula 1) si Michael Shumacher (aproximativ 500 de milioane de dolari) la Tina Turner si Shania Twain. Romania este reprezentata in topul elvetian de printul Dimitri Sturdza. si revista Capital este intr-un fel reprezentata in topul Bilanz. Familia Ringier este in primele 20 de pozitii, cu o avere evaluata la 600-650 de milioane de dolari.
Grupul condus de Iosif Constantin Dragan (86 de ani) a luat nastere in 1948, anul fondarii companiei Butan Gas, in Italia, fiind astazi o prezenta importanta in noua tari europene, inclusiv Romania (unde detine o treime din piata de gaz petrol lichefiat) si in Maroc. Desi plecat din tara de mai bine de 60 de ani, profesorul Dragan a pastrat legaturi stranse cu Romania, unde isi petrece acum o mare parte din timp.
2. Ion Tiriac650-700 milioane USD
Fostul tenisman s-a facut cunoscut, in anii ‘70, mai ales ca antrenor si manager al unor sportivi celebri, ca Boris Becker, Ilie Nastase sau Goran Ivanisevici. si-a construit forta financiara mai ales ca proprietar si manager al unor turnee de tenis. Continua sa detina licente pentru trei turnee de tenis (Spania, Austria, Bucuresti). In industria auto patroneaza un grup de firme care cuprinde reprezentante mai multe.
Ultima investitie in productie a proprietarilor grupului European Drinks, 50 de milioane de dolari, este o fabrica de bere cu o capacitate de un milion de hectolitri, de unde vor fi lansate pe piata nu mai putin de zece marci de bere. In aceasta toamna au lansat si postul de televiziune National TV, o investitie de 25 de milioane de dolari. Mai au in proiect postul de stiri N-24 si doua retele de radio.
4. FAMILIA PAUNESCU640-650 milioane USD
Familia detine afaceri hoteliere in Romania, Anglia si Israel, proprietati imobiliare in Bucuresti, Craiova, New York, singurele cariere de granit din Romania, cea mai mare fabrica de mobila din tara, la Arad, o firma de transport cu o valoare de peste 15 milioane de dolari, porturi la Dunare si doua puncte de trecere a frontierei si alte afaceri. Se adauga cea mai noua investitie a grupului, televiziunea B1TV.
5. SORIN OVIDIU VANTU460 milioane USD
Informatiile neoficiale arata ca Sorin Ovidiu Vantu isi lichideaza incet, incet si restul actiunilor pe care le mai detine la companii romanesti. Acest lucru indica o crestere cu circa 15% a lichiditatilor financiare pe care le detine Vantu. In rest, omul de afaceri a iesit pentru prima data in public, in ultimul timp, in primavara acestui an, atunci cand a invitat presa la resedinta de la Otopeni.
6. Ioan Niculae330-350 milioane USD
Este actionar majoritar al grupului de firme InterAgro, ce cuprinde, in prezent, 23 de societati comerciale. Domeniile in care isi desfasoara activitatea firmele din grup sunt de la asigurari, agricultura, industria chimica, tutun, pana la sport si agrement. Holdingul cuprinde doua dintre cele mai mari combinate de ingrasaminte chimice din tara – Sofert Bacau si Azochim Savinesti. Printre alte afaceri compania de asigurari Asirom.
7. DINU PATRICIU300 milioane USD
Veniturile grupului Rompetrol, la care el detine in jur de 70% din actiuni, auditate conform standardelor internationale IAS, au atins in anul 2002 668 milioane de dolari, iar profitul a fost de aproximativ 15 milioane de dolari. Petromidia nu mai inregistreaza datorii curente, iar nivelul datoriilor inregistrate in momentul preluarii rafinariei de catre grupul Rompetrol, in 2000, a fost redus de la 200 la 80 milioane dolari.
8. familia Voiculescu250-260 milioane USD
Corina si Camelia Voiculescu au preluat de la tatal lor, Dan Voiculescu, conducerea afacerilor atunci cand fondatorul grupului Grivco s-a decis sa se dedice politicii. Activitatile principale sunt grupate in jurul a doua entitati: Corporatia Intact pentru industria media, si Grupul Grivco, pentru afacerile din comert, industrie, agricultura. Familia Voiculescu detine deja televiziunea Antena 1, doua cotidiane si un post de radio.
9. FRANK TIMIS280-290 milioane USD
Frank Timis a cumparat anul trecut mai multe afaceri cu metale pretioase, considerate extrem de riscante. A preluat o firma de diamante din Africa de Sud, care acum valoreaza peste 50 de milioane de dolari. Timis are in continuare 40% din Regal Petroleum, companie evaluata la 130 de milioane de dolari.
10. Ioan Neculaie240-250 milioane USD
A investit in jur de sase milioane de dolari in echipa FC Brasov. Dupa ce a investit mai multe zeci de milioane de dolari in companii de producere a caramizilor pentru constructii, dar si a altor materiale de constructii, care l-a costat in jur de 16 milioane de dolari), patronul Prescon se pregateste sa construiasca o fabrica de ciment. Detine si hotelul Piatra Mare din Poiana Brasov.
Dan Adamescu, impreuna cu fiul sau Bogdan Alexandru, detine controlul asupra grupului de firme Nova Trade (MegaConstruct, Astra Asigurari, Unirea Shopping Center). Centrul de afaceri Modern (fostul hotel Modern) si cel din Nerva Traian (blocul Connex) sunt cateva din activele importante ale grupului.