Pe măsură ce speranța de viață europeană a crescut constant, America s-a chinuit să țină pasul, iar speranța de viață a început să scadă vizibil din 2014, scrie NBCnews.

În prezent, cei mai bogați adulți de vârstă mijlocie și vârstnici din SUA au aproximativ aceeași probabilitate de a muri pe o perioadă de 12 ani ca și cei mai săraci adulți din nordul și vestul Europei. Concluzia aparține unui studiu publicat recent în ”New England Journal of Medicine”.

Care este explicația

Unii experți în domeniul medical și al sănătății spun că tendința este semnul unor probleme profund înrădăcinate, nu doar în sistemul de sănătate din SUA, ci și în stilul de viață tipic american. Acesta este sinonim cu consumul excesiv mâncare proastă, de lipsa mișcării, dar și de probleme precu, singurătatea sau stresul financiar.

„Este îngrijorător pentru că, pentru mine, ceea ce spune studiul este că setul de factori de stres care dăunează sănătății americanilor este foarte răspândit, până la punctul în care, chiar dacă sunteți bogați sau nu, nu veți putea scăpa de acești factori”, afirmă dr. Atheendar Venkataramani, profesor asociat de politici de sănătate la Universitatea din Pennsylvania.

Studiul a analizat relația dintre bogăție și mortalitate în rândul a aproape 74.000 de adulți, din 2010 până în 2022. Peste 19.000 dintre adulți se aflau în SUA și aproximativ 54.000 erau răspândiți în 16 țări din Europa. Toți aveau vârste cuprinse între 50 și 85 de ani.

Rata mortalității mai mare cu 40% în rândul bogaților

Cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri, în funcție de activele lor (fără a include casele). Atât în ​​Europa, cât și în SUA, grupul cu cele mai multe active – cel mai bogat – a avut o rată a mortalității cu 40% mai mică decât grupul cel mai sărac.

Cei mai săraci oameni din SUA au avut cea mai mare rată de mortalitate din orice grup, confirmând cercetările anterioare care arată că rezultatele sănătății sunt mai proaste în America.

„Ne așteptam să găsim o inechitate mai mare în SUA, dar ceea ce a fost surprinzător a fost modul in care se diferențiază cei mai bogați oameni din SUA de cei mai bogați oameni din Europa”, a spus Irene Papanicolas, autoarea principal a studiului, șefa Centrului pentru Sustenabilitatea Sistemului de Sănătate de la Școala de Sănătate Publică a Universității Brown.

Cel mai bogat grup din nordul și vestul Europei a avut rate de mortalitate cu aproximativ 35% mai mici decât cel mai bogat grup din SUA, a spus ea.

Conform lui Venkataramani, descoperirile nu pot fi generalizate, aplicându-se la întreaga populație a Statelor Unite, dar a adăugat că „nu ar fi surprins dacă aceste modele s-ar menține și la alte grupe de vârstă”.

Singurătatea sau stresul afectează rata mortalității

Rezultatele slabe în domeniul sănătății din SUA sunt adesea atribuite, parțial, lipsei accesului la asistență medicală la prețuri accesibile, ceea ce poate duce la costuri ridicate pentru medicamente sau proceduri medicale – sau, în unele cazuri, lipsa unui consult de specialitate.

Cu toate acestea, mulți experți au spus că factorii sociali și economici – cum ar fi singurătatea sau stresul – pot afecta cel mai mult ratele de mortalitate în rândul adulților mai bogați.