Cei mai bogați oameni din lume au pierdut 1,4 trilioane de dolari în primul semestru din 2022

bani_dolari_euro_lire bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Chiar și miliardarii au pornit anul cu stângul. Crizele suprapuse au transformat primul semestru din acest an într-un coșmar economic. Până acum, cei mai bogați oameni din lume au pierdut 1,4 trilioane de dolari. Despre cine este vorba?

Musk, Bezos și Zuckerberg, afectați de criza financiară din 2022

Chiar și cei mai bogați oameni din lume au pornit anul cu stângul… Criza financiară, criza alimentară și criza energetică au transformat primul semestru din acest an într-un coșmar.

De exemplu, chiar și averea lui Elon Musk, cel mai bogat om din întreaga lume, a avut de suferit din cauza crizelor suprapuse. Averea lui Elon Musk, directorul general al companiei producătoare de automobile electrice Tesla și fondatorul companiei spațiale SpaceX, a scăzut cu aproape 62 de miliarde de dolari, numai în prima jumătate a anului.

De asemenea, averea lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a scăzut cu aproximativ 63 de miliarde de dolari. Totodată, averea netă a lui Mark Zuckerberg a fost redusă la mai mult de jumătate.

Changpeng Zhao, pionierul cripto care a debutat în indicele Bloomberg Billionaires în ianuarie 2022 cu o avere estimată la 96 de miliarde de dolari, și-a văzut averea scăzând cu aproape 80 de miliarde de dolari în acest an, pe fondul turbulențelor din domeniul activelor digitale.

Cei mai bogați oameni din lume au pierdut 1,4 trilioane de dolari în primul semestru din 2022

În total, cei mai bogați 500 de oameni din întreaga lume au pierdut 1.400 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022. Acest declin brusc marchează cea mai abruptă scădere de șase luni înregistrată vreodată, susțin analiștii economici.

Aceasta este o abatere bruscă de la anii precedenți (2020 și 2021), când averile miliardarilor au crescut pe măsură ce guvernele și băncile centrale au declanșat măsuri de sprijin din cauza pandemiei provocată de coronavirus, stimulând valoarea a orice produs, de la companiile de tehnologie, până la criptomonede.

În condițiile în care factorii de decizie politică măresc acum ratele dobânzilor bancare pentru a combate inflația ridicată, unele dintre acțiunile cu cele mai mari creșteri – și miliardarii care le dețin – pierd rapid altitudine. De exemplu, Tesla Inc. a avut cel mai prost trimestru din istorie în cele trei luni până în iunie, în timp ce Amazon.com Inc. a înregistrat cea mai mare prăbușire de la spargerea bulei dot-com. (Spargerea bulei a determinat falimentul mai multor magazine online și a unor furnizori de internet din SUA.)

Deși pierderile se adună pentru cei mai bogați oameni din lume, acest lucru reprezintă doar o mișcare modestă în direcția reducerii inegalității sociale. Elon Musk, de exemplu, are în continuare cea mai mare avere din întreaga lume, respectiv: 208,5 miliarde de dolari, în timp ce Jeff Bezos are o avere netă de 129,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Bernard Arnault, cea mai bogată persoană din Franța, se află pe locul al treilea în topul celor mai bogați oameni din întreaga lume, având o avere de 128,7 miliarde de dolari. Acesta este urmat de Bill Gates, care are o avere de 114,8 miliarde de dolari. Aceștia sunt singurele persoane de pe întreaga planetă care au o avere de peste 100 de miliarde de dolari.

Menționăm faptul că, la începutul anului, zece persoane depășeau această sumă, inclusiv Mark Zuckerberg, care se află acum pe locul 17 pe lista celor mai bogați oameni din lume, având o avere de doar 60 de miliarde de dolari.