Cei mai bogați oameni din lume. Averea lor a explodat în 2024
Cei mai bogați oameni din lume. Averea netă combinată a celor 500 de miliardari a depășit 10 trilioane de dolari.
Creșterea semnificativă a valorii acțiunilor companiilor de tehnologie din Statele Unite a fost un factor esențial în sporirea averilor unor mari miliardari, inclusiv Elon Musk, Mark Zuckerberg și Jensen Huang. Aceleași tendințe au contribuit și la creșterea avuției altor magnati, precum Larry Ellison, Jeff Bezos, Michael Dell și cofondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin.
Musk s-a dovedit a fi cel mai câștigat dintre toți, iar legătura sa strânsă cu Donald Trump a avut un rol semnificativ în valorificarea companiilor sale – Tesla Inc., SpaceX și xAI. Acestea au contribuit la o creștere fulminantă a averii sale, atingând suma record de 442,1 miliarde de dolari, o diferență de 213 miliarde de dolari față de începutul anului. Pe 17 decembrie, diferența de averi dintre Musk și Bezos a fost de 237 miliarde de dolari, un record istoric în clasamentul Bloomberg.
Victoria lui Trump în alegeri a stimulat și mai mult piețele financiare: indicele S&P 500 a atins un vârf istoric pe 6 noiembrie, iar miliardarii din acest indice au înregistrat o creștere de 505 miliarde de dolari în următoarele cinci săptămâni. De asemenea, victoria electorală a lui Trump a propulsat Bitcoin peste 100.000 de dolari pentru prima dată, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a averii criptomiliardarilor. Changpeng Zhao, de la Binance, a văzut o creștere de 60% în averea sa, ajungând la 55 de miliarde de dolari, iar Brian Armstrong, cofondator al Coinbase, a înregistrat o creștere de peste 50%, atingând 11,1 miliarde de dolari.
Valoarea totală a activelor urmărite de Bloomberg Billionaires Index a ajuns la nivelul PIB-ului combinat al Germaniei, Japoniei și Australiei, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Averea lui Donald Trump a atins noi maxime
În ceea ce privește câștigătorii, averea lui Donald Trump a atins noi maxime în acest an, impulsionată de performanța acțiunilor sale la Trump Media & Technology Group Corp. Chiar dacă compania a raportat o pierdere de 19,2 milioane de dolari într-unul dintre trimestre, acțiunile DJT au crescut cu 95% în 2024, iar valoarea de piață a ajuns la peste 7 miliarde de dolari.
Jensen Huang: CEO-ul Nvidia, Huang, a fost unul dintre cei mai mari beneficiari ai expansiunii rapide a inteligenței artificiale, adăugând 76 de miliarde de dolari la averea sa în acest an. În 2024, acțiunile Nvidia aproape s-au triplat, iar compania a devenit cea mai valoroasă din lume în luna iunie.
Mark Zuckerberg: Deși a fost lovit de o amendă de 841 de milioane de dolari din partea Uniunii Europene și a existat îngrijorare inițială în rândul investitorilor privind cheltuielile masive ale Meta în domeniul AI, CEO-ul companiei a adăugat 81 de miliarde de dolari la valoarea sa netă, înregistrând o creștere de 70% a acțiunilor Meta în acest an.
Miliardarii chinezi
Lideri ai companiilor din China, precum CEO-ul Tencent Holdings, Pony Ma, președintele Xiaomi Corp., Lei Jun, și co-fondatorul Cambricon Technologies Corp., Chen Tianxi, au înregistrat o creștere de 14% a averii lor în 2024, conform Xinhua.
Miliardari sub 60 de ani: Tinerii miliardari de pe listă au avut o creștere mult mai rapidă a averii, de peste două ori mai mare decât a colegilor lor mai în vârstă. Aceștia reprezintă 27% din indicele Bloomberg.
Pe de altă parte, miliardarii francezi din industria bunurilor de lux, precum Bernard Arnault, Francois Betancourt și Francois Pinault, au înregistrat pierderi semnificative în 2024. După ani de câștiguri mari datorate pandemiei, când cheltuielile pentru produse de lux au înlocuit cheltuielile pentru divertisment și mese, declinul vânzărilor – în special pe piața chineză – le-a redus averea cu 71 de miliarde de dolari.