Vorbim despre joburi disponibile la companii ale milionarilor români din IT, majoritatea dintre ele exterm de profitabile și foarte cunoscute:
emag.ro, compania condusă de Omul de afaceri Iulian Stanciu, are pe pagina de cariere disponibile două posturi, însă doar unul singur din zona de IT: Tehnician Probe pentru Showroom-ul din Constanța și unul de Web Designer Junior.
Omul de afaceri Iulian Stanciu conduce eMag si cel mai mare distribuitor IT&C din România -grupul Network One Distribution (NOD), cunoscut anterior sub numele de Asesoft Distribution. Din grup face parte si retailerul de electronice Flanco. În prezent, Network One Distribution este cel mai mare distribuitor IT&C de pe piaţa locală cu cu afaceri de 201 milioane euro în 2011. Stanciu deţine 21,6% din eMAG, cel mai mare magazin online din ţara noastră şi este unic acţionar al retailerului electro-IT Flanco. eMAG a avut în 2011 o cifră de afaceri de 145 de milioane de euro şi un profit net de 1,2 milioane de euro, iar Flanco a avut afaceri de 110 milioane euro în 2011.
Dacă vine vorba despre IT&C-ul românesc, nu trebuie uitat Marius Ghenea. Fost manager la Flamingo şi Flanco, două branduri cu greutate, Ghenea este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de afaceri români. A demarat businessuri inovatoare, care, în scurt timp, s-au dovedit a fi de real succes.
De asemenea, crede în ideea de Business Angel, fapt care l-a determinat să susţină afacerile unor antreprenori fără experienţă, dar cu idei bune şi mult potenţial.
Momentan, Ghenea nu angajează deocamdată niciun specialist în IT, ci doar un casier pentru pcfun.ro.
În IT&C are afaceri şi Zoltan Teszari, patronul companiei RCS&RDS, care la doar 41 de ani a ajuns unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la aproape 800 de milioane de euro.
Pagina de cariere a companiei RCS&RDS este plină de joburi disponibile, unele pe IT, unele non-IT: de la Casier încasator, Agent vânzări teren, până la joburi care cer specializare precum Operator rețele de telecomunicații sau Analist financiar. RDS are nevoie, de asemenea, de administratori de rețea, de un Tehnician Service, un Inginer Noc și un Web Developer.
Un alt businessman român ale cărui merite sunt recunoscute şi în străinătate este Radu Georgescu. În cazul lui, totul gravitează în jurul computerului. Încă din timpul facultăţii, făcea afaceri în domeniul IT: vindea periferice, instala sisteme şi repara calculatoare. Apoi, a lansat compania Gecad şi a dat lovitura tot cu lansarea unui antivirus celebru, RAV. Microsoft a cumpărat programul, iar Bill Gates i-a oferit o poziţie bine plătită de vicepreşedinte. A refuzat şi a continuat să facă afaceri în România.
Radu Georgescu este fondatorul grupului GECAD, din care fac parte proiectele Axigen și Avangate. Dacă prima din ele nu are niciun job disponibil momentan, Avangate are nevoie de IT-iști dar și de oameni de vânzări: Senior PHP Developer pentru România, User Experience Specialist, tot pentru România, Sales Representative și Customer Success Manager pentru China.
Anul trecut, Fondul de investiţii 3TS Capital Partners, susţinut de Cisco, cel mai mare producător de echipamente de reţea din lume, a preluat cu 4 milioane de euro un pachet minoritar din cadrul Avangate, furnizorul de soluţii şi servicii pentru distribuţia electronică de software, controlat de omul de afaceri Radu Georgescu (43 de ani).
Un calculator cumpărat în rate, o sufragerie pe post de birou, un capital de 300 de dolari şi foarte multă voinţă de a reuşi. Aşa şi-au început călătoria în lumea afacerilor Măriuca şi Florin Talpeş, fondatorii companiei Softwin, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa internaţională de IT.
După ce, la începutul anului 1990, au demisionat de la Institutul de Tehnică de Calcul, cei doi soţi au profitat de fiecare oportunitate întâlnită. Au intrat în contact cu o firmă de software din Franţa şi şi-au oferit serviciile de consultanţă.
Totul a mers perfect pentru cei doi soţi, mai ales după lansarea celebrului antivirus AVX, mai târziu Bit Defender.
Firma lui Talpeș care face antivirusul BitDefender angajează în România în momentul de față un Junior Email Developer, programatori pe C++, specialiști pe Linux, un R&D Engineer și un Senior Web Developer.
Averi din IT, conform ultimei ediții a TOP 300 CAPITAL
1 Zoltan Teszari, 700-800 milioane euro, 41 de ani, Oradea
2. Florin și Măriuca Talpeș, 74-75 mil. euro (2011), 60 mil. euro (2010), software, servicii IT, Bucureşti
3. Iulian Stanciu 35 de ani, 65-70 mil. euro (2011), 40-45 mil. euro (2010), distribuție IT, retail, Ploieşti
4. Marius Ghenea 42-43 milioane euro, București
5. Radu Georgescu 30 milioane de euro, București