romanesc. S-au decis inca de la 19 ani sa devina proprii lor sefi. si-au deschis firme fie in domenii precum industria alimentara, constructii, transporturi, fie in moda, IT sau turism. Multi dintre ei au renuntat la tentatiile tineretii, preferand ca banii castigati sa-i reinvesteasca an de an. In timp, companiile lor au ajuns sa fie bine cotate pe piata romaneasca. Cristian Batlan, Aurelian Ghita, Bogdan Dragomir, Staicu Olteanu, Alin Alexandru Popa, Mihai Rotaru si Janos Kurko sunt doar cateva exemple de astfel de tineri, prezenti in editia din acest an a Top 300 – cei mai bogati romani, editat de revista Capital si care va aparea in 11 noiembrie.
Aurelian Ghita, 27 de ani, avere estimata la 23-25 milioane USD
Este proprietarul grupului de IT, Asesoft, care a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro si un profit net de 10 milioane de euro. Prin firmele sale, se asambleaza anual 4.000 de calculatoare si se distribuie piese in valoare de 20 de milioane de euro. Firmele sale detin peste 50% din piata in zona administratiei publice locale. Anual, Aurelian Ghita investeste in cercetare peste doua milioane de dolari.Patronul grupului Asesoft a investit si in sport, echipa sa de baschet, CSU Asesoft, castigand anul trecut campionatul. Media si turismul, el fiind si proprietar a doua hoteluri, sunt alte doua domenii in care Aurelian Ghita a investit sume importante.
Cristina Batlan, 31 de ani, avere estimata la 8-9 milioane USD
Cristina Batlan detine, impreuna cu sotul ei, Roberto, grupul de firme Musette, care cuprinde doua fabrici, una de incaltaminte si alta de marochinarie, o retea de magazine prin care sunt distribuite propriile produse si un show-room de decoratiuni interioare. Pe langa gentile Musette si incaltamintea Cristhelen B, marci care s-au impus deja pe piata romaneasca, grupul livreaza si tesaturi pentru marii creatori de moda din Romania. A pornit acesta afacere in 1992, cand era inca studenta la Facultatea de Drept. Avea pe atunci doar 19 ani. In 2000 a infintat prima fabrica, cea de marochinarie, iar doi ani mai tarziu pe cea de incaltaminte. Anul acesta a deschis doua magazine si in afara tarii: unul in Italia, iar cel de-al doilea in Bulgaria. Planurile sale de viitor constau in deschiderea unei fabrici de vopsit bumbac, construirea unui building center si dezvoltarea retelei de magazine.
Bogdan Dragomir, 28 de ani, avere estimata la 28 milioane USD
Bogdan Dragomir a preluat afacerile familiei, dupa ce tatal sau, Dumitru Dragomir (presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal), a renuntat sa-si mai administreze firmele, o data cu implicarea sa in politica, in randurile Partidului Romania Mare. Cel mai important proiect de care se ocupa Bogdan este hotelul „Crystal Palace”. Alt business coordonat de Dragomir jr. este restaurantul „Casa Boiereasca” din centrul Capitalei. Anul viitor, va finaliza si un cartier rezidential in Pipera, investitia fiind estimata la trei milioane de euro. „Cred ca vom obtine opt-noua milioane de euro pe tot cartierul. Cu acesti bani vom finanta dezvoltarea unui alt hotel de cinci stele. Acesta va fi construit in Bucuresti sau Bucegi”, ne-a declarat Bogdan Dragomir.
Staicu Olteanu, 33 de ani, avere estimata la 9 milioane USD
„Mama, ce ficat au astia”. Va aduceti aminte de acest spot publicitar? Staicu Olteanu este unul dintre cei doi proprietari ai fabricii de conserve „Productie Ardealul”, companie cu o cifra de afaceri de aproape 11 milioane de dolari. Staicu Olteanu este partener de afaceri cu Ovidiu Costea, de la inceputul anilor 90, cand, impreuna, au pornit o carmangerie in Covasna, punctul de plecare a actualei fabrici. In toamna acestui an, cand compania a implinit zece ani, s-a inaugurat o noua hala de productie, cu o capacitate de 40 de tone pe zi. In ultimul an, au investit puternic si in campanii de publicitate, agentia Odyssey fiind „responsabila” pentru spotul „Mama, ce ficat au astia”. Cei doi au activitati si in domeniul cresterii animalelor, fiind exportatori in tarile Uniunii Europene.
Janos Kurko, 33 de ani, avere estimata la 15-17 milioane USD
Janos Kurko, din Miercurea Ciuc, a fost pe locul doi intr-un clasament al celor mai competitivi tineri unguri, intocmit de revista „Magyar Hirlap”. Este proprietarul societatii Sugas, cu magazine si spatii comerciale de 18.000 de metri patrati in Sfantu Gheorghe, si al complexului comercial Tulipan, din Miercurea Ciuc, iar in Ungaria este actionar al unei societati din domeniul imobiliar, cu aproximativ 15 milioane de dolari cifra de afaceri anul trecut. Janos Kurko a facut primii bani in Ungaria, unde a plecat in 1992 si a lucrat intr-o vulcanizare si un service auto. S-a intors in tara doi ani mai tarziu, si-a deschis un atelier propriu si a construit doua benzinarii, vandute apoi catre Petrom. Este pasionat de raliuri. Alearga pe circuite precum Imola, Monza sau Hochenheim in Mazda Super Cup si Porsche Super Cup.
Alin Alexandru Popa, 33 de ani, avere estimata la 13-15 milioane USD
Alin Alexandru Popa a intrat in lumea afacerilor la varsta de 20 de ani, infiintand in anul 1991 o companie in domeniul serviciilor si al transportului intern de marfuri. A intuit rapid ceea ce lipsea mediului economic romanesc. Din anul 1994 s-a concentrat exclusiv pe transport, iar din 1997 a pus accentul pe cel international. Omul de afaceri hunedorean detine un pachet de 53% din societatea Edy Spedition International, care in anul 2003 a realizat o cifra de afaceri de peste 14 milioane dolari. Alin Alexandru Popa spune ca, in general, isi planifica afacerile pe termen lung. „Daca fac o afacere, o planific in perspectiva pe cel putin cinci ani”. Este si proprietarul companiei Alin Trans Impex, ce deruleaza o cifra de afaceri de peste 18 milioane de dolari.
Mihai Rotaru, 33 de ani, avere estimata la 13-15 milioane USD
Mihai Rotaru este poate cel mai tanar antreprenor roman din constructii. El este proprietar al grupului de firme Rotary, care desfasoara activitati in special in domeniul constructiilor. A mostenit aceasta afacere de la tatal sau, in urma cu zece ani. Desi a trecut printr-o perioada foarte grea si-a pierdut ambii parinti intr-un accident de masina -, Mihai Rotaru a reusit sa-si conduca business-ul mostenit spre succes. Rotary Constructii, principala companie a grupului, detine un loc important pe piata constructiilor, cunoscand de la an la an cresteri importante ale cifrei de afaceri, anul trecut aceasta depasind noua milioane de dolari. Mai detine, in nume propriu, mai multe imobile si terenuri, evaluate la peste cinci milioane de dolari. Este un impatimit al masinilor de viteza si al schiului.