Dezvoltarea unui business vine în multe cazuri ca urmare a unei tranzacții, prin care un jucător preia o parte consistentă din portofoliul unui concurent sau îl cumpără integral
Anul trecut, piața din România nu a fost lipsită de fuziuni și achiziții. Potrivit unei analize a PwC România, valoarea totală a pieței de fuziuni și achiziții s-a ridicat la aproximativ 1,2 miliarde de euro. Sectoarele cele mai dinamice din punct de vedere al numărului de tranzacţii derulate în 2014 au fost IT&C, sectorul financiar şi cel de retail, iar valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 20 de milioane de euro, cele mai multe fiind tranzacţii de dimensiuni mici şi medii, potrivit reprezentanților PwC. Un alt sector important, cu tranzacții mult mai mari decât valoarea medie, este reprezentat de zona de imobiliare, în special de segmentul de birouri.
Valoarea totală, estimată la 1,2 mld. euro, poziționează țara noastră pe locul trei în regiunea Europei Centrale şi de Est, după cea a pieţelor din Polonia şi Republica Cehă.
Citiți și: Cei mai buni manageri pentru investiții noi în România
Totuși, nu e ușor de gestionat o tranzacție indiferent de valoarea ei, câteva milioane de euro sau peste 100 de milioane. De multe ori, în spatele succesului unei tranzacții foarte mediatizate stau întotdeauna oameni care rămân, de multe ori, necunoscuți publicului larg. Capital pune pe tapet cele mai importante tranzacții desfășurate anul trecut și vă prezintă persoanele care le-au coordonat, urmând să desemneze dintre aceștia câștigătorii care vor fi premiați în cadrul Galei Premiilor „Excelența în management“.
Citiți și: CAPITAL premiază cei mai buni manageri din țară