Se ocupă de tot ce înseamnă servicii legale, sunt buni cunoscători ai legislației și rezolvă problemele privind restricţionările şi competiţia. Managerii juridici sunt selectați atent de companii, au experiență de mai mulți ani, sunt negociatori perfecți și au capacitatea de a întocmi proiecte fărăr cusur. Anul trecut, o parte dintre aceștia s-au făcut remarcați prin tranzacțiile, parteneriatele și proiectele lansate de marii jucători din diverse domenii, precum retail, imobiliare, industrie sau IT&C.

Ruxandra Bologa,partener NNDKP


Din poziţia sa de coordonatoare a departamentului Corporate, Energie şi Resurse Naturale din cadrul casei de avocatură NNDKP, Ruxandra Bologa i-a asistat pe francezii de la Lafarge în legătură cu vânzarea activelor din România către CRH, în cea mai mare tranzacţie din domeniul construcţiilor încheiată anul trecut. Echipa coordonată de Ruxandra Bologa a realizat o analiză de tip „due-diligence“ pe toate cele opt firme deţinute de Lafarge în România, a oferit consiliere pa parcursul „due-diligence-ului“ efectuat de investitorii interesaţi şi a acordat asistenţă legată de documentaţia tranzacţiei aferente jurisdicţiei româneşti. Întregul proces s-a întins pe aproximativ patru luni, iar în urma acestuia Lafarge a vândut CRH cele două fabrici de ciment de la Medgidia şi Hoghiz, staţia de măcinare de la Târgu-Jiu, cele 15 staţii de betoane şi cele patru staţii de betoane mobile.

Alexandru Reff, partener Reff & Asociaţii


Avocatul Alexandru Reff, şef al diviziei de fuziuni-achiziţii şi imobiliare din cadrul casei de avocatură Reff & Asociaţii, afiliată reţelei Deloitte, a gestionat anul trecut componenta juridică a celei mai mari tranzacţii din sectorul de retail al pieţei imobiliare locale. Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) lucrează în mod tradiţional cu Reff & Asociaţii, iar anul trecut avocaţii l-au asistat la achiziţia centrului comercial Iris Titan din Bucureşti. Cel mai mare proprietar de malluri din ţară şi-a îmbogăţit astfel portofoliul imobiliar cu încă o proprietate care l-a costat 86 mil. euro. Cu un an înainte, Alexandru Reff asista acelaşi investitor în achiziţia Promenada Mall pentru 148 mil. euro, cea mai mare tranzacţie a unui singur activ semnată vreodată în Bucureşti.
 
Francisc Peli, managing partner PeliFilip


Avocat cu reputaţie în domeniile infrastructură, proiecte de concesiune şi imobiliare, Francisc Peli i-a asistat anul trecut pe suedezii de la Skanska în vânzarea primelor clădiri de birouri construite de aceştia în România. Ambele imobilele, parte a complexului de afaceri Green Court Bucharest, au fost achiziţionate la câteva luni distanţă de Globalworth, firma omului de afaceri Ioannis Papalekas. Prima clădire a fost vândută cu 44 mil. euro, iar a doua pentru suma de 47 mil. euro. Cel mai probabil, Francisc Peli şi casa de avocatură PeliFilip vor oferi consultanţă juridică celor de la Skanska şi în vânzarea celei de-a treia clădiri din Green Court, care se află la stadiu de finisaje. Avocatul de 40 de ani a fost implicat într-o serie de tranzacţii de dimensiuni mari, printre care şi vânzarea clădirii America House din Piaţa Victoriei în 2007.

Valentin Truță, director departament Juridic și Conformitate McDonald’s România


Specializat în Dreptul Afacerilor și absolvent al unui program de Executive Management, în cadrul WHU – Otto Beisheim School of Management, Valentin Truță (35 de ani) coordonează departamentul Juridic și Conformitate al companiei McDonald’s România din 2010. În anul 2014, a câștigat distincția „Presidents’ Award“, un premiu acordat celor mai buni 1% dintre angajații McDonald’s la nivel global, care dau dovadă de performanțe deosebite. Mai mult, în cursul anului trecut, Valentin a coordonat echipa responsabilă pentru gestionarea aspectelor juridice ale tranzacției complexe dintre McDonald’s Corporation și Premier Capital. McDonald’s România, cu afaceri de aproximativ 110 mil. euro în 2015, a investit peste 160 mil. euro în restaurantele din România. Iar planurile pentru investiții nu se opresc aici.

Andreea Alexandrescu, director Juridic Carrefour România


Andreea Alexandrescu (38 de ani) a urmat studiile Facultății de Drept din cadrul Universității București și s-a specializat în Drept Internațional în urma unui master la McGill University, în Montreal, Canada. Din 2006, face parte din echipa Carrefour România, iar începând cu 2009 este director Juridic. Grupul francez Carrefour este al doilea mare jucător la nivel mondial şi cel mai mare retailer din Europa. Anul trecut, pe piața românească, compania a anunţat încheierea tranzacţiei prin care a preluat cele 86 de magazine BILLA din România, deţinute de grupul german REWE. Potrivit unor surse din piață, tranzacţia s-ar fi cifrat la aproximativ 100 de milioane de euro, sumă care nu a fost însă confirmată. Cele 86 de supermarketuri Billa România reprezintă o suprafaţă totală de vânzare de 83.000 de metri pătraţi, adică o medie de aproximativ 1.000 mp/magazin.

Alin Buftea, avocat partener în cadrul DLA Piper


Alin Buftea (39 de ani) este avocat partener si coordonator al practicii de Real Estate din cadrul casei de avocatură DLA Piper. Cu o experiență de peste 15 ani în calitate de avocat, Buftea și-a câștigat un renume prin implicarea sa în diverse tipuri de tranzacții, începând cu inițierea acestora, trecând prin structurarea lor și terminând cu implementarea strategiilor de exit. Acesta a asistat dezvoltatori imobiliari, fonduri de investiții și bănci, societăți de construcții și corporații internaționale de top.  Unele dintre prioritatile sale în ultimii ani au fost finanțarea corporativa, portofoliile de credite neperformante şi achiziţiile. Printre tranzacțiile importante pentru care a oferit consultanță se numără: achizițiile companiei Ruben Brothers din România, un lider în Marea Britanie în ceea ce privește investițiile imobiliare sau investirea în diverse bunuri imobiliare de către UBS Limited din România, în valoarea de 65 de milioane de euro.

Diana Sonia Stanciulov, director juridic Sonimpex Topoloveni


Diana Stanciulov, fiica Bibianei Stanciulov – cunoscută pentru că a readus în atenția românilor Maginul de Topoloveni,  este cea care luptă să păstreze în mod legal acest brand. De profesie jurist, Diana Stanciulov se ocupă de gestionarea celor șapte litigii în care compania este implicată. Cele mai multe dintre aceste dosare au fost intentate de Sonimpex Topoloveni împotriva firmelor care fac o concurență neloială. Compania s-a luptat pentru a obține o certificare pentru magiunul de prune de Topoloveni și a reușit. Fiica Bibianei Stanciulov s-a implicat în acest proces prin realizarea caietului de sarcini pentru obținerea „Indicației Geografice Protejate“ pentru Magiunul de prune de Topoloveni. După obținerea acestei certificări, multe companii au început să producă magiun de prune, dar nu după rețeta tradițională, motiv pentru care Sonimpex Topoloveni a cerut socoteală în instanță acestor producători.

Fabiola Colomei, Legal Manager eMAG


Fabiola Colomei este Legal Manager eMAG, cel mai mare retailer online din regiune, care anul trecut a preluat retailerul online Fashion Days, una dintre tranzacţiile majore din online-ul românesc. În ultimii 14 ani, eMAG s-a plasat în poziţia de lider constant al pieţei, ca urmare a orientării sale permanente către client, manifestată prin servicii care au creat noi standarde în piață, precum 30 de zile drept de retur, Service Pick Up and Return, Garanția Plus și Deschiderea coletului la livrare. eMAG a dezvoltat programe de training de specialitate diferențiate pe categorii de angajați, precum și cea mai mare Academie din mediul privat. Totodată, eMAG oferă singurul MBA specializat pe ecommerce din România cu profesori experimentați în business-ul internațional.

Emmanuel Sordet, director executiv Relații Telekom România


Emmanuel Sordet are experienţă extinsă pe piaţa telecom fixă și mobilă, având cunoştinţe solide în domeniul juridic. El a demonstrat eficienţă în contexte juridice complexe, în implementarea politicilor, a procedurilor și în chestiuni legate de zona de reglementare. Sordet a avut un rol activ în procesul de liberalizare a industriei telecom din Franţa. De asemenea, a gestionat cu succes procesele de fuziune și achiziţie, inclusiv pe cel de vânzare a unor companii către Grupul Deutsche Telekom, fiind responsabil de coordonarea tuturor aspectelor legale, de reglementare și de guvernanţă în astfel de contexte. Sordet deţine două diplome de master, una în European and International Management și cealaltă în Audiovisual Communication Law and Administration, de la Universitatea Sorbona.