Răsturnare de situație: Profesorul Alexandru Rafila infirmă faptul că tinerii și copiii ar fi categoria de vârstă cea mai expusă în fața variantei Delta a Covid-19.
Rafila insistă ca şcolile să rămână deschise, iar cursurile să se facă în format fizic.
Răsturnare de situație: Profesorul Alexandru Rafila spune cine se expune cel mai mult riscului
Profesorul Alexandru Rafila afirmă, vineri seară, că datele statistice arată că persoanele cu vârste de peste 60 de ani sunt în continuare categoria cea mai afectată de tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, el infirmând informaţiile conform cărora copiii ar fi foarte afectaţi.
”Copiii şi adolescenţii cu vârsta între zero şi 18 ani reprezintă circa 25% din populaţia României, iar, în ceea ce priveşte numărul de cazuri în spitale, în jur de 4% – 4,5% sunt internaţi în spital, iar la ATI 1,5 – 2%.
Deci este, evident, clar că această categorie în continuare este mai puţin afectată şi acest virus Delta, dincolo de faptul că se transmite incomparabil mai uşor decât variantele anterioare, nu pot să spun că produce infecţii predilect la copii”, susţine medicul.
”Există totdeauna un decalaj”
”A existat o tendinţă, în ultimele săptămâni, dom-le, se îmbolnăvesc mai mult tinerii, se îmbolnăvesc copiii, mult mai mulţi decât se îmbolnăveau înainte şi aşa mai departe. Lucrurile nu stau chiar aşa.
O să vedeţi, zilele următoare, că o să existe comunicări oficiale în care o să se transmită aceste informaţii că în continuare sunt afectate categoriile de persoane peste 60 de ani, pentru că sunt mulţi care nu sunt vaccinaţi”, a declarat, vineri seară, la Digi 24.
Medicul afirmă că această categorie de pacienţi, mai ales dacă sunt nevaccinaţi, fac forme mai grave: ”Problema cu această categorie de persoane este că, de cele mai multe ori, mai ales în cazul persoanelor nevaccinate, necesită spitalizare, câteodată oxigen şi câteodată terapie intensivă şi, din nefericire, se produc decese şi remarcaţi şi numărul de decese relativ mare – 80-90 de decese înregistrate zilnic în ultima vreme, când avem doar 4.500 de cazuri pe zi.
Atenţie, există totdeauna un decalaj de două săptămâni, trei săptămâni între creşterea numărului de cazuri şi creşterea numărului de decese, adică noi acuma discutăm de numărul de decese pentru perioada când aveam o mie de cazuri pe zi, să zicem, sau 800 de cazuri pe zi”.
”Situaţia este următoarea: copiii şi adolescenţii cu vârsta între zero şi 18 ani reprezintă circa 25% din populaţia României, iar în ceea ce priveşte numărul de cazuri în spitale, în jur de 4% – 4,5% sunt internaţi în spital, iar la ATI 1,5 – 2%.
Îmbolnăvire a copilului ”nu este exclusă, dar este redusă”
Deci este, evident, clar că această categorie în continuare este mai puţin afectată şi acest virus Delta, dincolo de faptul că se transmite incomparabil mai uşor decât variantele anterioare nu pot să spun că produce infecţii predilect la copii.
Sigur că discuţi de o populaţie care, în general, nu e vaccinată, dar procentul de cazuri spitalizate la ATI este mic. Nu aş vrea să folosim aceste exemple ca un soi de sperietoare pentru părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală şi să găsim, eventual, o justificare pentru faptul că se vor închide şcolile”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
Medicul a pledat din nou pentru ca şcolile să rămână deschise, iar cursurile să se facă în format fizic.
Rafila a afirmat, în schimb, că adulţii aflaţi ”în jurul unui copil” trebuie să se vaccineze, el arătând că posibilitatea de îmbolnăvire a copilului ”nu este exclusă, dar este redusă”.
”Soluţia asta este: toţi cei care îşi doresc să îşi protejeze copiii şi să aibă copiii la şcoală cât mai mult timp, ar trebui să opteze, în familie pentru vaccinare. Eu aşa văd lucrurile. Acasă nu te duci cu certificatul verde. Acasă te duci şi vrei să ai grijă de cei apropiaţi ţie”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
Sursă foto: Dreamstime.