Să măsori IQ-ul este o știință inexactă, motiv pentru care Cartea Recordurilor a eliminat această categorie în anul 1990. Asta pentru că, rezultatele testelor diferă de la examen la examen, iar testele însele sunt realizate după metode mai mult sau mai puțin testate și autorizate.
Astfel, lista de mai jos este bazată pe subiectivism, însă putem conveni că măsurarea IQ-ului rămâne cea mai populară metodă de măsurare a inteligenței umane.
Astfel, pe ultimul loc se afl actrița americană Sharon Stone, care are un IQ de 154 de puncte, ceva mai mic decât Paul allen, co-fondator al Microsoft, care are un IQ de 160 de puncte.
Omul de știință Stephen W. Hawking are un IQ similar. El este cel care a declarat că cei care își măsoară IQ-ul din start își arată neinteligența.
Celebrul jucător de șah Robert Byrne are un IQ de 170 de puncte, la fel ca șahista Judit Polgar și Sir Andrew Wiles, unul dintre teoreticienii actuali din matematică. A intrat în Cartea Recordurilor, ca fiind cel care a rezolvat cea mai grea problemă de matematică din lume.
Tot 170 are și Jacob Barnett, care nu a scos un cuvânt până la 3 ani, dar a început apoi să spună alfabetul de la cap la coadă și invers. Tânărul american spune ca poate extinde teoria relativității a celebrului Albert Einstein.
Benjamin Netanyahu are un IQ de 180 de puncte, figurând și pe lista celor mai influenți oameni din lume în 2010. Tot 180 avea și celebrul șahist Bobby Fischer, alături de cubanezul John H. Sununu și actorul american James Woods.
Marilyn vos Savant obișnuia să intre în Cartea Recordurilor în fiecare an, din 1985 până în 1990, fiind femeia cu cel mai mare IQ din lume. La unele teste, ajunsese la punctaje de 228.
Șahistul azer Garry Kasparov are un IQ de 190 de puncte alături de nigerianul Philip Emeagwali.
Christopher Michael Langan, un muncitor în construcții și pompier, capabil să realizeze ecuații complexe mintal, a fost desemnat cu un IQ de 195 de puncte.
Kim Ung-Yong, cu un IQ de 210, vorbea fluent la 6 luni și era invitat la universitatea de fizică de la Harvard la 3 ani. Era invitat la NASa la vârsta de 16 ani și preda la caea vîrstă la cele mai prestigioase universități din Coreea.
Christopher Hirata are un IQ de 225 de puncte. La 16 ani lucra cu NASA la un proiect care viza explorarea și colonizarea planetei Marte. La 18 ani era deja doctor in Astrofizică.
Terrence Tao este, se pare, cel mai deștept om de pe planetă, cu un IQ de 230 de puncte. La 20 ani era capabil să susțină un examen de admitere la doctorat la Princeton University, iar la 24 de ani a devenit cel mai tânăr profesorla UCLA.