Papaya este considerat unul dintre „super-alimentele” longevității, fiind consumat în Zonele Albastre, acele locuri din lume în care oamenii trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși, potrivit Today.com.

Papaya, ”Fructul numărul 1 consumat de cei mai bătrâni oameni din lume”

Papaya este bogat într-o enzimă numită papaină, folosită pentru frăgezirea cărnurilor în bucătăria din America de Sud. Enzima din papaya este comercializată și sub formă de tablete ca remediu pentru probleme digestive.

În ultimii ani a fost desemnat „fructul numărul 1 consumat de cei mai bătrâni oameni din lume”.

Pearl Taylor, o femeie de 103 de ani din Dayton, Ohio, care oferă sfaturi de viață pe TikTok, spune că de ani de zile mănâncă papaya în fiecare dimineață. „Mai mulți oameni trebuie să învețe cât de bun este papaya pentru că este un fruct excelent”, spune Taylor.

Ce este papaya

Papaya este un fruct tropical, cu o pulpă de culoare galben sau portocaliu, și semințe negre. Este aromat și suculent, cu o aromă plăcută și dulce. Are o textură untoas[, ideală pentru smoothie-uri, spune, pe site-ul său, American Heart Association.

În SUA, papaya este cultivată în Hawaii, California, Texas și Florida, dar majoritatea fructelor vândute în magazine se importă din Mexic.

Nutriție cu acest fruct

O cană de papaya tăiată în bucăți conține următoarele, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA:

62 calorii
15 grame de carbohidrați
2,5 grame de fibre
11 grame de zahăr

Papaya nu are colesterol și conține mai puțin de 1 gram de grăsime sau proteine ​​per porție.

Este bogat în nutrienți, inclusiv magneziu, potasiu, acid folic, licopen și vitaminele A, C, E și K. De asemenea, conține puțin fier și calciu.

Care sunt beneficiile aduse organismului de papaya

Papaya este „o alegere fantastică”, spune dieteticianul Maya Feller.

„În primul rând, este o sursă excelentă de diferiți compuși fenolici, flavonoide”, spune Feller, referindu-se la moleculele bioactive, antiinflamatorii, considerate benefice pentru sănătatea umană.

„Au o activitate antioxidantă impresionantă. Antioxidanții ajută la atenuarea efectelor daunelor radicalilor liberi”, explică ea.

Radicalii liberi sunt particule dăunătoare, care apar atunci când organismul efectuează procesele necesare vieții. Asta poate duce la inflamație și poate crește riscul de cancer și alte boli, notează Institutul Național al Cancerului, dar antioxidanții pot proteja celulele.

Culoarea caracteristică a papaya, galben strălucitor sau portocaliu, este rezultatul carotenoizilor, cum ar fi beta carotenul, o substanță chimică care ajută la formarea vitaminei A, care acționează ca antioxidant.

Un alt carotenoid din papaya este licopenul, care poate reduce riscul unor boli de inimă și de accident vascular cerebral, potrivit Asociației Americane a Inimii.

Carotenoizii pot proteja împotriva cancerului.

Fructul conține fibre, care susțin sănătatea intestinului și pot ajuta la scăderea colesterolului.

Este bogat în potasiu, care poate scădea tensiunea arterială și poate avea un impact benefic asupra sănătății cardiovasculare.

Papaya poate fi considerat un superaliment?

„Dacă le spunem oamenilor că papaya este un super-aliment și încep să-l consume, dar înainte au mâncat portocale, lămâi, lime, kiwi, banane, ananas, iar acum mănâncă doar papaya, vor rata nutrienții pe care îi luau din celelalte fructe”, explică ea.

Este bine să mănânci papaya în fiecare zi?

Feller răspunde afirmativ, explicând că familia sa îl consumă zilnic.

Dar, notează ea, depinde și de modul în care oamenii își completează dieta.

E bine să mănânci semințe de papaya?

Oamenii aleg, de obicei, să scoată semințele.

”Sunt puțin cam amare, piperate și „nu sunt foarte gustoase”, notează Feller.

Dar sunt comestibile și hrănitoare, adaugă ea. Consumul semințelor de papaya uscate poate elimina paraziții intestinali umani, a arătat un studiu din 2020.

Evitați însă să mâncați un fruct papaya necopt, deoarece conține papaină, o enzimă care descompune proteinele, carbohidrații și grăsimile și poate deteriora esofagul sau dăuna fătului.