Fondul de investiţii Argo Real Estate (AREOF), cel mai mare proprietar de centre comerciale din România, i-a dat în judecată pe sud-africanii de la New Europe Property Investments şi pe Volksbank acuzându-i că au uneltit preluarea ostilă a centrului comercial pe care fondul îl deţine în Sibiu.
„Compania anunţă că a demarat procedurile legale la tribunalele din România împotriva New Europe Property Investments (NEPI) şi Osterreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft (Volksbank). NEPI este un competitor de-al AREOF în România. Volksbank este creditorul parcului de retail Sibiu Shopping City deţinut de AREOF în Sibiu. Pretenţiile AREOF sunt legate de folosirea ilegală şi difuzarea unor informaţii confidenţiale despre Sibiu Shopping City, declaraţii publice dăunătoare la adresa Sibiu Shopping City şi concurenţă neloială“, se arată într-un comunicat publicat de Argo la Bursa de la Londra.
Volksbank România a ţinut să precizeze faptul că filiala locală nu este implicată în această tranzacţie.
NEPI a anunţat, la sfârşitul lunii aprilie, că a achiziţionat o parte din datoria unui centru comercial din Sibiu şi că intenţionează să înceapă negocierile cu ceilalţi finanţatori bancari şi cu proprietarii proiectului, pentru a recapitaliza şi restructura societăţile care deţin proprietatea. NEPI ar fi vrut să reducă datoria la un nivel sustenabil pentru a exista resursele necesare renovării şi reconfigurării centrului comercial.
Argo Real Estate Opportunities Fund deţine patru parcuri de retail în România Shopping City Sibiu, Shopping CitySuceava, Era Shopping Park Oradea şi Era Shopping Park Iaşi care cumulează o suprafaţă totală închiriabilă de 271.000 mp. Următorul în topul proprietarilor de centre comerciale din România este ieşeanul Iulian Dascălu cu o suprafaţă totală de 239.100 mp închiriabili şi austriecii de la Immofinanz cu 186.000 mp.
Într-o perioadă în care majoritatea investitorilor încearcă să îşi lichideze proprietăţile acumulate înainte de criză, NEPI a reuşit să cumpere imobile în valoare cumulată de peste 370 mil. euro, ceea ce reprezintă peste 30% din volumul tranzacţionat în ultimii patru ani. Sud-africanii au cucerit efectiv piaţa românească şi deţin primele patru poziţii în topul celor mai mari tranzacţii imobiliare încheiate în criză.
Citiţi şi