Când va reveni Bursa pe creştere? Cât va avea de recuperat faţă de valorile maxime? Sunt întrebări la care, deocamdată, răspunsurile par a fi neplăcute.

De la începutul acestui an, în nouă şedinţe de tranzacţionare, indicele de referinţă al Bursei, BET, a înregistrat scăderi şi doar în trei a terminat pe plus. Mai mult, după „lunea neagră“ din martie 2007, când indicele BET a scăzut cu 5,19%, investitorilor le-a fost dat să trăiască şi „miercurea neagră“ de pe 16 ianuarie, când scăderea a ajuns la 4,52%.

Când şi, mai ales, unde se va încheia căderea este greu de spus, însă analiştii din piaţă sunt mai degrabă pesimişti în momentul de faţă, în anticipările pe care le fac.

Motivul acestei atitudini este acela că raţiunile care au făcut ca scăderea de până acum să aibă loc se păstrează şi este puţin probabil ca ele să dispară prea curând.

Se poate spune că situaţia deloc îmbucurătoare la nivel global a găsit în România exact terenul prielnic pentru a genera o criză, în condiţiile unor creşteri economice şi bursiere doar parţial sustenabile.

Pleacă fondurile străine, cade Bursa

86-10158-31piatacapital03.jpg„Motivul scăderilor stă în înrăutăţirea situaţiei mondiale, care tinde spre recesiune. Nici la noi în ţară situaţia nu este chiar excelentă, principalele motive fiind legate de creşterea inflaţiei, reducerea creşterii economice şi deficitul foarte mare de cont curent“, spune Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului de analiză al societăţii KD Capital Management. „Factorii principali care vor face ca lucrurile să se schimbe sunt legaţi de banii noi aduşi în piaţă, iar aceştia au ca sursă în special fondurile străine. Or, câtă vreme situaţia mondială este şubredă, nu cred să avem intrări mari de capital din această direcţie“, anticipează el.

Cel mai important element care a determinat scăderea preţurilor de pe piaţa românească este, fără îndoială, ieşirea investitorilor străini, mai ales a celor instituţionali. Ieşire care a avut la bază atât factorii de influenţă prezenţi în România, cât şi situaţia de pe pieţele de origine. „În principiu, străinii se retrag parţial din două cauze: evoluţiile macroeconomice îngrijorătoare pe care le are România de jumătate de an încoace şi nevoile proprii de lichiditate, determinate de pierderile considerabile pe care le suferă pe alte pieţe pe care se fac plasamente“, explică Iulian Panait, preşe- dintele companiei de consultanţă KTD Invest. Cele mai afectate acţiuni dintre cele cu lichiditate mare au fost Impact, Biofarm şi BRD, toate cu scăderi de peste 20% de la începutul anului şi până pe 18 ianuarie. Nici SIF-urile nu au scăpat ieftin, toate cinci aducând satisfacţii mai degrabă celor cu poziţii short pe piaţa de la Sibiu decât cumpărătorilor de la BVB.

Cauzele pentru care tocmai aceste companii au avut o evoluţie ceva mai slabă decât restul sunt, în opinia lui Iulian Panait, expunerea mai mare a fondurilor străine de investiţii pe titlurile BRD şi, în cazul Biofarm, plasamentele destul de mari în acţiuni ale SIF-urilor, şi evoluţia neconvingătoare a acestor plasamente.

Blue-chips şi IPO-uri, recomandate în 2008

Nu toţi analiştii din piaţă sunt însă pesimişti. „Există, într-adevăr dezechilibre, însă nu cred că lucrurile pot degenera într-un an roşu pentru bursa de la Bucureşti“, consideră Andreea Ciobanu, şefa departamentului de analiză al Intercapital Invest. „Multe din acţiunile listate au ajuns în prezent la preţuri atractive, iar indicele BET-FI este la 64.000 puncte. O calmare a pieţelor financiare ar trebui să ducă la reveniri bune pe indicii bursei româneşti, chiar dacă până în acel moment vor mai trece câteva zile, o lună sau mai multe luni", afirmă ea.

Indiferent cât va trece până la revenirea Bursei, perspectivele imediate îndeamnă investitorii la prudenţă.
„Dacă au avut norocul sau intuiţia să se afle mai mult pe lichidităţi ar putea fi o bună oportunitate de cumpărare în această perioadă de scăderi. Ar trebui însă să o facă prudent şi în trepte şi, mai ales, să păstreze o rezervă importantă de numerar până la stabilirea unui trend clar de creştere. În plus, o rezervă de numerar poate fi folosită pentru achiziţionarea de acţiuni în IPO-urile care se anunţă pentru anul acesta“, afirmă Radu Popescu-Buzeu.

Şi preşedintele KTD Invest este de părere că prudenţa este cea mai potrivită. „Cred că 2008 ar trebui să fie un an al prudenţei maxime, în care banii să fie orientaţi preponderent către plasamente cu risc mediu, iar portofoliile de acţiuni ar trebui să includă cât mai multe titluri din categoria blue-chip şi participări la ofertele publice iniţiale mai atractive, care se vor derula în acest an“.

86-10159-31_impact_03_rp.jpg-24% Este scăderea acţiunilor IMPACT Developer and Contractor de la începutul anului. Ieşirea unora dintre fondurile de investiţii cu poziţii pe titlurile IMP este cel mai probabil motiv.

86-10160-31_biofarm_03_rp.jpg-20,5% Cu atât a scăzut BIOFARM, care, în afară de scăderea Bursei, a suportat şi impactul deprecierii acţiunilor SIF, pe care le-a cumpărat anul trecut.

86-10161-31_brd_03_rp.jpg-20% Este scăderea preţului acţiunilor BRD între 3 şi 18 ianuarie. Banca este una dintre principalele ţinte ale fondurilor străine de investiţii, atunci când acestea intră pe piaţa românească.