S-a constatat că sateliții Starlink de generația 1, lansați pentru prima dată în 2019, scurgeau radiații electromagnetice neintenționate (UEMR) în spațiu, care sunt compuse în principal din unde radio.
Aceste frecvențe de unde radio sunt foarte asemănătoare cu cele emise de obiecte îndepărtate din cosmos, cum ar fi stele, exoplanete, găuri negre și pulsari, ceea ce înseamnă că scurgerile de la sateliți pot întuneca citirile radioastronomilor.
SpaceX a eliminat treptat acești sateliți în favoarea modelelor mai noi
SpaceX a eliminat treptat acești sateliți în favoarea modelelor mai noi de generație 2, care au fost lansate pentru prima dată în februarie 2023. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă acestea au scăpat și UEMR.
Studiul publicat în revista Astronomy and Astrophysics a folosit telescopul LOFAR (Low-Frequency Array) pentru a urmări sateliții Gen 2, descoperind că noile nave spațiale sunt chiar mai permeabile decât omologii lor Gen1. Cei mai vinovați sunt sateliții „V2 mini”, cel mai comun tip de satelit din Gen 2, care pot emite de până la 32 de ori mai multe UEMR decât predecesorii din Gen 1.
UEMR de la acești noi sateliți și de la toți cei care îi vor urma pe orbită în următoarele decenii ar putea ajunge „să orbească radiotelescoapele și să paralizeze cercetarea vitală a universului”, au scris cercetătorii într-o declarație. Emisiile sateliților Den 2 sunt de până la 10 milioane de ori mai strălucitoare decât cele mai slabe obiecte radiovizibile de pe cerul nopții.
Numărul de sateliți Starlink lansați în spațiu crește
Numărul de sateliți Starlink lansați în spațiu crește, de asemenea, de la an la an, ceea ce înseamnă că problema se va agrava probabil mult. SpaceX a lansat deja în spațiu peste 1300 de sateliți în 2024, dintre care toți au fost mini V2.
Alte megaconstelații de sateliți, cum ar fi Constelația Thousand Sails a Chinei și Proiectul Kuiper al Amazonului, încep, de asemenea, să prindă contur, ceea ce ar putea agrava problema dacă și acestea scapă UEMR, notează LiveScience.