De la primul la ultimul milionar cu afaceri de bază în agricultură și până la bancherii care încearcă să finanțeze acest sector economic, toți recunosc că avem de-a face cu un business în creștere, majorarea profiturilor pe această zonă fiind așteptată de la an la an.
Fie că este vorba de producători agricoli de cereale sau jucători din zootehnie, că luăm în calcul traderii sau agribusinessul, afacerile legate de roadele pământului se dovedesc a fi din plin profitabile. Chiar dacă 2012 a fost un an agricol slab, calitatea cerealelor obținute a fost foarte bună, iar prețul de vânzare destul de ridicat tocmai datorită producției mici și cererii crescute.
Așa cum spunea în urmă cu un an, Ioan Niculae, cel mai puternic om din zona de producție agricolă, „ceea ce pierd din cantitatea scăzută de grâu sau porum, câștig din diferența de preț“. Recordul agricol din 2013 a dovedit chiar că se poate ca un an prost să aducă, în unele cazuri, un profit mai mare decât un an agricol foarte bun.
Una peste alta însă, businessurile din agricultură au crescut în 2012 și cresc și în acest an. În plus, agribusinessul a adus și nume noi în top (de ex. Cătălin Grigoriu, trader de cereale din Bacău). Topul primilor zece milionari din agricultură îi pune pe podium pe Ioan Niculae, Adrian Porumboiu și frații Micula, care întâmplător sunt și deținătorii unor mari suprafețe de teren agricol din România.
Dacă Niculae administrează 55.000 de hectare și Porumboiu 48.000, despre frații Micula nu se știe mare lucru în calitate de agricultori. Prin firma Westgrain, cei doi frați administrează circa 7.300 hectare de teren agricol. Mai există și câteva nume grele care observând potențialul de business pe care îl oferă agricultura au făcut loc în cadrul afacerilor pe care le dețin și acestei noi ramuri.
Familia Voiculescu este atrasă de circa trei ani de potențialul acestei piețe, ajungând să administreze circa 2.400 de hectare de teren în Ialomița – concesionate de la stat – și să aducă pe piață un nou brand de pâine, Savoria, pâinea fără E-uri.