Cei mai râvniţi angajaţi în anul 2007

Afacerile de recrutare au mers mai bine ca niciodată anul trecut. Angajatorii spun că „vânătoarea de creiere“ va fi aprigă în 2007. Integrarea pe piaţa europeană a muncii aduce noi solicitări, dar şi schimbări în comportamentul oamenilor. În atenţia lor se află nu „ambalajul“ postului, ci mărimea salariului. Dacă anul trecut cele mai multe recrutări s-au făcut în domeniile informatică, bănci, financiar-contabil, vânzări şi producţie auto,

Afacerile de recrutare au mers mai bine ca niciodată anul trecut. Angajatorii spun că „vânătoarea de creiere“ va fi aprigă în 2007. Integrarea pe piaţa europeană a muncii aduce noi solicitări, dar şi schimbări în comportamentul oamenilor. În atenţia lor se află nu „ambalajul“ postului, ci mărimea salariului.

Dacă anul trecut cele mai multe recrutări s-au făcut în domeniile informatică, bănci, financiar-contabil, vânzări şi producţie auto, în 2007 specialiştii se aşteaptă să intre în „bătaia puştii“ noi posturi din sectorul bancar, contabil, juridic, marketing, resurse umane, industrie, construcţii şi imobiliar. Investiţiile în curs de lansare sau de perfectare, schimbările legislative generate de funcţionarea într-un nou context economic, nevoia unui control mult mai riguros şi a organizării eficiente a activităţii, pentru a face faţă mediului concurenţial, vor creşte presiunea pentru achiziţia candidaţilor cu specializări şi competenţe compatibile cu piaţa europeană. „Este foarte dificil de găsit candidaţi pentru posturi care îmbină mai multe specializări sau care se află la zona de suprapunere a unor departamente. De exemplu, oameni de vânzări pe domeniul IT, mai exact pe categorii specializate din IT – integrate, networking – sau oameni de finanţe care să aibă şi cunoştinţe de statistică, de investiţii, care să gândească strategic şi să analizeze cifrele dintr-o perspectivă de marketing. Şi pentru zona marketingului există anumite domenii – de exemplu, sectoarele industriale – sau poziţii de conducere la nivel de vârf sau la nivel mediu – pricing manager, de exemplu – pentru care se găsesc greu candidaţi“ – explică directoarea pentru dezvoltarea afacerilor, Minola Jac, de la firma Total Business Solutions. Pentru problemele pe care le întâmpină în recrutarea candidaţilor pentru poziţii specializate, tânăra directoare dă vina pe sistemul de învăţământ. „Neadaptarea specializărilor universitare şi a materiilor la nevoile economiei cauzează o mare nepotrivire între ceea ce are de oferit un absolvent şi ceea ce caută un angajator.“

În realitate, colaborarea recrutorilor cu angajatorii a mers prost din multe alte motive, în mai toate firmele de consultanţă în resurse umane. Dinamismul pieţei i-a avantajat anul trecut pe candidaţi. „Problema care a apărut cel mai des a fost legată de sincronizare. Dacă angajatorii tărăgănează vizionarea candidaţilor propuşi pe lista scurtă sau nu iau rapid o decizie, dată fiind dinamica pieţei, candidaţii se orientează rapid spre o altă opţiune.“ Părerea managerului general de la Barnett McCall General Recruitment, Andreea Lupan, se regăseşte şi în comentariile celorlalţi specialişti în recrutare care au răspuns la întrebările noastre.

Angajatorii rămân tributari trecutului

Dezvoltarea fără precedent a economiei, dar mai ales apropierea de momentul integrării României au declanşat nerăbdarea angajatorilor de a găsi cei mai buni candidaţi pentru posturile disponibile. Motivul pare să fi fost, de fapt, angajarea pe salarii cât mai mici. „Tendinţa ascendentă a pieţei, precum şi diferenţele de salarizare semnificative între diferiţi jucători de pe piaţă se pare că încă mai ia prin surprindere pe unii dintre angajatorii confruntaţi cu un post vacant şi bugetat la un anumit nivel, pe de o parte, şi cu cerinţa pieţei total diferită, pe de altă parte, comentează Gabriela Tabacu, consultant la firma Hudson HR, Manufacturing &Finance. În final, deşi candidatul îndeplineşte toate cerinţele, deşi angajatorul a fost informat cu privire la aşteptările financiare ale candidatului, începe un proces de negociere a pachetului de beneficii care, în multe situaţii, se dovedeşte a fi «ucigător»“

Carmen Savu, senior recrutor la Qanta Resurse Umane, este de părere că integrarea României va duce, în prima fază, la dezorganizarea pieţei muncii şi la debusolarea candidaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Cristina Pasat, director general Professional, spune că angajatorii au pierdut anul trecut candidaţi valoroşi pentru că nu au ştiut să se adapteze la cerinţele pieţei şi să-i motiveze. Mulţi refuză să conştientizeze că s-a încheiat perioada în care candidaţii visau la împliniri profesionale şi la cariere răsunătoare. Acum, mai toţi se uită la banii care se virează în cont şi mai puţin la aspecte care ţin de satisfacţii profesionale. „Sunt uimită de refuzul angajaţilor de a-şi revizui sau chiar fundamenta politicile de remunerare, deşi se confruntă cu fluctuaţii uriaşe – exclamă Mădălina Popescu, directoarea de la PluriConsultants. Mă întreb de ce refuză să facă ordine în resurse umane şi ignoră consecinţele dezastruoase legate de plecarea celor mai buni oameni din companii.“ Pe fondul acestor probleme, directoarea este convinsă că salariile pentru posturile de senior vor creşte în toate industriile.

Liviu Dumitraşcu, directorul executiv al site-ului de recrutare online eJobs, recunoaşte că a fost uimit de numărul uriaş de oferte de muncă postate pe internet anul trecut. Peste 25.000 de posturi în vânzări şi comerţ, 23.000 de posturi în IT, 20.000 de posturi în finanţe – contabilitate – bănci, 10.000 de posturi în marketing – relaţii publice – publicitate şi 10.000 de posturi vacante în inginerie – producţie. „Numărul posturilor publicate în oraşele mici, de provincie, a crescut, faţă de 2005, cu 500%“ – spune cu entuziasm managerul site-ului. Problema angajatorilor este să găsească rapid cât mai mulţi candidaţi perfecţi. Candidaţii, în schimb, îşi doresc să găsească posturi cât mai bine plătite.“

Iată că discuţiile despre piaţa muncii în acest an se învârtesc toate în jurul banilor. Locuri de muncă mai multe, dar candidaţii vor egalitate cu membrii Uniunii. Rudolf Fedorivici, consultant la firma Advice Human Resources, prognozează că iminenţa creşterii salariilor va înlătura investitorii de ocazie, care se bazau pe faptul că România este o ţară ieftină. Angajatorii care nu vor deschide baierele pungii vor rămâne fără lucrători, pentru că „migrarea va continua, din raţiuni economice foarte clare. Recrutarea lucrătorilor români se va orienta către ţările central şi est-europene“, anticipează Rudolf Fedorivici. Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Letonia şi Lituania sunt ţări care au exportat forţă de muncă, au crescut nivelul salarial foarte mult şi au dezvoltat infrastructura macroeconomică. În 2007, vor avea o cerere foarte mare de personal, pentru că investiţiile şi dezvoltarea economică o cer, dar nu vor avea personal disponibil. Recrutorii din ţările menţionate au simţit acest fenomen şi se formează acum alianţe, planuri, strategii etc. Cererea de muncitori români în Polonia va fi mare.

Angajaţii nu mai vor beneficii în pachetul salarial

Semnalele de alarmă duc la ideea că activitatea de resurse umane şi serviciile oferite se vor schimba fundamental. Angajatorii vor fi nevoiţi să treacă de la administrarea de personal la politici sofisticate de achiziţie, dar mai ales de reţinere a capitalului uman. Prima schimbare care se observă în acest moment este regresul compensaţiilor şi beneficiilor în favoarea creşterii componentei financiare a salariului. Este primul pas în achiziţia talentelor de pe piaţă. Se estimează că următorul va fi de creştere a cuantumurilor salariale, pe ansamblu cu 15%. Mădălina Uceanu, directorul executiv al firmei AIMS Human Capital România, crede că vom asista la un adevărat „război al creierelor, în încercarea fiecărei companii de a atrage cei mai buni oameni de pe piaţă. Eforturile de cucerire vor fi dublate de planuri din ce în ce mai consistente de reţinere a angajaţilor şi de dezvoltare a succesorilor în interiorul organizaţiei.“ Creşterea marjelor salariale este, de altfel, şi motivul pentru care mulţi candidaţi aflaţi pe listele „de vânătoare“ ale recrutorilor sunt reticenţi în a face o schimbare înainte de jumătatea acestui an, când negocierile se vor purta, cu siguranţă, în termeni total diferiţi faţă de anul trecut.  

Ce spun specialiştii

Este nevoie de profesionişti pentru promovare

În mod cert, pe fondul schimbărilor ce vor urma, cele mai căutate poziţii vor fi cele din domeniile de promovare, unde va fi nevoie de profesionişti capabili să asigure intrarea sau menţinerea companiilor pe o piaţă care va deveni tot mai concurenţială. Vor fi în centrul atenţiei posturile din domeniul marketingului, relaţiilor publice şi vânzărilor. În continuare, vor fi căutaţi analiştii în investiţii, semn că România a devenit atractivă pentru investiţii. Cu toate că în sectoarele industriale se manifestă o criză acută de specialişti cu pregătire tehnică, dublată de competenţe manageriale, proiectele pentru recrutarea acestora prin intermediul firmelor de specialitate nu vor creşte spectaculos.
Minola Jac, director dezvoltare, Total Business Solutions

Spirală inflaţionistă a salariilor pentru seniori

Criza de profesionişti în domeniul comerţului cu amănuntul din anul trecut se va regăsi în cererile numeroase anticipate şi pentru acest an. În mod particular, în acest sector vor fi „vânaţi“ specialiştii din domeniul alimentar, pentru care şi în anul trecut am întâmpinat probleme la recrutare. Vor fi solicitări multe şi în industrie, pentru muncitori calificaţi în sudură, construcţii industriale, construcţii metalice, materiale de construcţii, textile şi industrie uşoară. Oricare vor fi consecinţele administrative, vom fi nevoiţi să importăm şi forţă de muncă din Orient (China, Thailanda, Vietnam). Unul dintre motive îl reprezintă refuzul companiilor de a-şi revizui, chiar de a fundamenta politicile de remunerare.
Mădălina Popescu, director general PluriConsultants

Deficit major de traineri de valoare

Ţinând cont că tot mai multe firme străine vor deschide reprezentanţe sau puncte de producţie în România, vor exista numeroase solicitări pentru posturile de director general, director de vânzări, director de întreprindere, manager financiar, manager resurse umane. Managerii cu funcţia de dezvoltare a afacerii vor fi căutaţi, pe fondul nevoii tot mai mari de evaluare de noi oportunităţi de pieţe şi / sau de produse. Reţelele de supermarketuri şi hipermarketuri sunt în continuă expansiune, la fel ca şi piaţa produselor de larg consum. Din această cauză vor fi căutaţi directori de magazin, manageri de marketing etc. Şi piaţa imobiliară este într-o dezvoltare fără precedent şi, ca urmare, vor fi căutaţi profesionişti la toate nivelurile. Trainerii vor fi din ce în ce mai căutaţi, în România existând un deficit de specialişti de valoare.
Rudolf Fedorovici, consultant Advice Human Resources

Investitorii intră în războiul creierelor

Zona financiară va rămâne în continuare topul cerinţelor, şi datorită schimbărilor legislative care vor avea loc în următorii ani, dar şi datorită nevoii de eficientizare a activităţii, ceea ce va presupune un control sporit al costurilor şi o planificare riguroasă. De asemenea, vor fi în centrul atenţiei domeniul juridic şi cel de resurse umane, atât din cauza necesităţii adaptării procedurilor interne şi a modului de lucru la noile reglementări comunitare, cât şi a limitării resurselor, ca urmare a ofertei mari de joburi şi a noilor investiţii. Altă zonă de oportunităţi va fi în domeniul industrial: producţie, protecţia mediului, asigurarea calităţii, lanţ de aprovizionare. Va continua războiul creierelor, în încercarea fiecărei companii de a atrage oamenii cei mai buni.
Mădălina Uceanu, director executiv, Aims Human Capital România

Lipsă de specialişti în sectorul bancar

Nevoile crescute în domeniile financiar – contabil, bancar, IT, juridic, producţie şi management se vor menţine şi în 2007. În plus, ne vom confrunta cu cerinţe noi, paleta specializărilor fiind în creştere. Anul trecut, datorită creşterii exponenţiale a sectorului bancar, s-au înregistrat nevoi crescute de personal. Dificultăţile de recrutare generate de lipsa de specialişti în acest sector vor continua şi pentru că au apărut posturi care până acum nu au avut corespondent pe piaţa forţei de muncă din România. Pentru a acoperi deficitul, este însă nevoie ca angajatorii să-şi ajusteze ofertele la cerinţele pieţei, legate de competenţele existente şi de motivarea candidaţilor valoroşi.
Cristina Pasat, director general, Professional