Concluziile unui raport special, publicat la inceputul acestui an de „BusinessWeek”, arata ca, incepand din octombrie 2001, crizele de management arata cu totul altfel. Combinand articolul respectiv cu unul asemanator publicat in „Forbes” vom observa ca foarte putini sunt presedintii de firme care au reusit sa supravietuiasca tavalugului recesiunii globale.
Un lucru este sigur: focalizarea strategiilor pe trendul negativ al economiei americane a facut ca greselile si sincopele manageriale sa fie mai usor iertate de actionari. Foarte putini au fost aceia care s-au plans ca afacerea le-a scazut din cauza proastei gestionari si a lipsei de viziune. Pe scurt, a fost un an al realismului.
Cele doua publicatii au ajuns insa la concluzia ca Louis V. Gerstner Jr., seful IBM, si japonezul Hiroyuki Yoshino de la Honda Motor Co si-au castigat locul in clasamentul primilor 25 de manageri generali, datorita strategiilor si deciziilor inteligente pe care le-au adoptat. Gerstner, care se va retrage la sfarsitul acestui an, a schimbat imaginea grupului american dintr-o companie bazata pe vanzarea de hardware in una care se bazeaza mai mult pe servicii. Trecerea respectiva a adus imediat o redresare extraordinara a IBM. Yoshino si-a propus in 2000 sa revolutioneze imaginea Honda pe piata nord-americana. Si cum altfel putea sa faca acest lucru daca nu prin lansarea unor modele sport si ale vehiculelor utilitare si minivanuri. Noile modele au devenit atat de populare in Statele Unite, incat s-a mers pana la vanzarea lor pe liste de asteptare. O performanta neegalata de nici unul dintre concurentii locali. Vanzarile Honda au crescut anul trecut pana la valoarea de 39 miliarde de dolari, mult mai mare decat a Ford Motor.
Jeffrey K.Skilling, fostul CEO al Enron Corp., Deborah C. Hopkins de la grupul de telecomunicatii Lucent Technologies, Jacques A. Nasser, fostul sef executiv de la Ford, si Jack Welch, conducatorul General Electric, se regasesc in cealalta parte a clasamentului: a managerilor care au dezamagit pe toata lumea, de la actionari pana la consumatori.
Cu regretul ca nu va poate prezenta un top al celor mai capabili manageri din Romania, revista Capital va prezinta sase dintre cei mai remarcati sefi ai anului 2001.    

Oprah Winfrey: „America sub Atac”
Spectacolul cu acelasi nume al renumitei vedete americane de culoare detine de 16 ani pozitia fruntasa in randul talk-show-urilor americane. In plus, revista „The Oprah Magazine” se vinde acum in peste doua milioane de exemplare. Dupa evenimentele din 11 septembrie, Oprah nu a pierdut nici o oportunitate. Regina spectacolelor de televiziune si-a adaptat rapid formatul emisiunii, prin introducerea vestitei deja serii „America sub atac”. Subiecte de genul „Ce sa le spui copiilor” sau „Este razboiul singurul raspuns?” au adus de la sine o audienta record pentru emisiune. La 47 de ani, Oprah Winfrey conduce compania Harpo Inc. Spectacolul care ii poarta numele, genereaza anual venituri de peste 300 milioane de dolari la un numar de
26 de milioane de telespectatori saptamanal si alti peste 100 de milioane din alte 106 de tari. In afara de revista „The Oprah Magazine”, vedeta americana a mai lansat o serie de seminarii la care simpla participare inseamna o investitie de 185 de dolari.

Daniel Vasella – Novartis
Pentru Daniel Vassela, presedinte si CEO al companiei elvetiene Novartis, cea de-a saptea companie farmaceutica din lume, exista mai multe motive care au condus la includerea in acest clasament. La doar 32 de luni de la lansarea testelor clinice, Novartis a lansat medicamentul Gleevac, care se presupune ca poate stopa si chiar vindeca leucemia. Acest lucru a condus la cresterea cu 14 procente a vanzarilor companiei, care au fost anul trecut de 13 miliarde de dolari. Profitul operational a fost si el pe masura, adica de 4,2 miliarde de dolari. Dupa atingerea unei marje de profit suficient de multumitoare, Vasella a lansat un amplu program de ajutorare a persoanelor sarace care sufera de leucemie. Din luna ianuarie, Novartis ofera un discont de 40% la medicamentele pe care le produce, pentru 11 milioane de americani cu venituri reduse. Iar Gleevac, care in mod normal, costa 24.000 de dolari anual, este oferit gratuit la peste un milion de pacienti.

Jeffrey L. Bewkes –
Home Box Office (HBO)
Adevaratul Mr. Big de la HBO nu este personajul din „Totul despre sex”, ci seful executiv Jeffrey L. Bewkes. Impreuna cu „Clanul Soprano” si, mai nou, „Camarazi de razboi”, productiile HBO au adus anul trecut incasari de peste doua miliarde de dolari. La doar 41 de ani, domnul Bewkes intruchipeaza pe deplin imaginea managerului modern capabil sa satisfaca atat orgoliile actionarilor, cat si pe cele ale clientilor. Indeplinirea acestor deziderate nu e chiar atat de usoara, mai ales in conditiile in care telespectatorii trebuie sa plateasca un serviciu. Obtinerea a 14 premii Emmy la festivitatea de anul trecut din 94 de nominalizari a demonstrat insa, inca o data, ca Bewkes are dreptul sa zambeasca.

Reuben Mark –
Colgate-Palmolive
Reuben Mark conduce celebra companie multinationala inca din 1984. Se implinesc in curand 16 ani de cand americanul de 62 ani, pe care parul l-a parasit de ceva vreme, a mentinut Colgate-Palmolive in top. Mai mult decat atat, peste 38% din veniturile realizate de companie au provenit din vanzarea de noi produse lansate pe piata. Asta inseamna ca Mark este in permanenta la curent cu inovatia din domeniu. Toate astea in conditiile in care concurentii Procter&Gamble si Gillette Co, au intrat in tentaculele recesiunii globale. In cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, Colgate a raportat o crestere a veniturilor, in conditiile in care toti competitorii au inregistrat pierderi. Reuben este cunoscut drept cel mai inversunat adversar al interviurilor din presa, dar si drept cel mai bun prieten al angajatilor companiei.

Steven Ballmer- Microsoft
Cu 15 miliarde de dolari in conturile personale, Ballmer s-ar putea inscrie cu usurinta pe lista celor mai cunoscuti rentieri. Dupa 21 de ani de colaborare continua cu William (Bill) H. Gates al III-lea, perioada in care au construit cea mai respectata companie, Ballmer nu are nici un motiv sa se retraga. Un individ care, nu cu mult timp in urma, a urmat un tratament psihiatric pentru ca tipa prea mult este acum mai entuziast decat oricand. „Haideti doar sa spunem ca imi place sa muncesc”, spune el. In cel de-al doilea an in care detine functia de presedinte al Microsoft si la putin timp dupa ce a implinit 45 de ani, Steven Ballmer si-a propus sa mentina celebra companie in pozitia de lider al industriei de IT. Vanzarile de anul trecut ale Microsoft au depasit 25,3 miliarde de dolari, dar profitul a scazut cu 28%, la 7,3 miliarde de dolari. Dar, poate cel mai important castig de anul trecut pentru Microsoft a fost dat de faptul ca rivali precum Oracle sau Sun Microsystems au pierdut procente frumoase din cota de piata.

STIRI

Doar 25.000 de romani lucreaza legal in strainatate
Mai putin de 25.000 dintre muncitorii romani care lucreaza in strainatate au contracte si permise de munca, ceilalti – al caror numar este greu de estimat – fiind angajati fara contract, din cauza lipsei unor acorduri interstatale privind migratia fortei de munca, a declarat Ramona Veleanu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Constructorilor
Familia, citata de Mediafax. Pana in momentul de fata, Romania a semnat astfel de acorduri cu opt tari, dar numai trei dintre conventii au intrat in vigoare (doua cu Germania si una cu Elvetia), celelalte (doua cu Ungaria, cate una cu Portugalia si cu Luxemburg) fiind in faza de elaborare a metodologiilor. Pe baza conventiilor aflate in vigoare, 19.000 de romani lucreaza in Germania, iar alti 70 in Elvetia. Alti 5.000 de romani muncesc in Israel, pe baza unor contracte incheiate de firme romanesti cu societati israeliene si avizate de Ministerul roman al Muncii, a spus Veleanu. r
Euro creste preturile r
Preturile la produsele si serviciile din zona euro au inceput sa creasca in ultimele zile, chiar daca oficialii din cele 12 tari in care, de la 1 ianuarie, a fost introdusa moneda unica europeana continua sa nege ca la baza acestui fenomen s-ar afla noua deviza, informeaza Mediafax. „Preturile la bere vor creste cu 7,5%”, avertizeaza prima pagina a cotidianului german Bild, o veste extrem de ingrijoratoare, avand in vedere ca produsul este consumat de milioane de europeni. La Paris, alte sute de mii de cetateni sunt afectati de cresterea cu 30% a tarifelor de parcare, de la cinci franci francezi pentru o ora de stationare la un euro. La randul lor, consumatorii italieni au avertizat, la inceputul acestei saptamani, ca lansarea noilor monede si bancnote a dus la o crestere a preturilor ce ar putea ridica rata inflatiei in luna ianuarie pana la 0,7%. O majorare a preturilor a fost semnalata si de consumatorii olandezi. r
r
Productia industriala – cu circa 9% mai marer
Productia industriala realizata in primele 11 luni ale anului 2001 a crescut cu 8,4% in volum absolut si cu 9,2% in conditii comparabile din punctul de vedere al numarului de zile lucratoare, fata de perioada similara a anului trecut, datorita cresterilor din industriile prelucratoare si extractiva, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica. Industria prelucratoare a avut o crestere a productiei de 9,9%, respectiv de 10,8%, in timp ce industria extractiva a inregistrat o majorare de 4,8%, respectiv de 5,3%.r
r
Muncitori romani cu contractr
Taratnr. de muncitorir
Germaniat19.000r
Elvetiat70tr
Israel t5.000r
r
ProducTia industrialAr
sectortprocenter
energie electrica r
si termica t-18r
gaze si apa t-14r
bunuri de uz curent t+19r
bunuri de capital t+18r
industria extractiva t+ 05r