După ce trece de 40 de ani, oamenii ar trebui să fie mult mai atenţi la alimentele pe care le consumă, pentru că organismul nu mai poate face faţă asaltului de alimente nocive. Specialiştii recomandă acestor persoane să elimine total din alimentaţia lor următoarele alimente.
- Supa la conservă
Majoritatea alimentelor la conservă au prea mult sodiu. „Un consum ridicat de sodiu după vârsta de 40 de ani favorizează hipertensiunea arterială și crește riscul de osteoporoză”, spune dr. Erin Palinski. Mai mult, pe măsură ce înaintezi în vârsta ești mai predispus la balonare și retenția de apă.
- Hot-dog
Alimente foarte populare precum hot-dog, bacon, salam sau alte tipuri de carne procesată nu sunt deloc bune pentru sănătate. „Aceste produse conțin mult sodiu, grăsimi saturate, nitrați și nitriți, cu un efect nociv asupra sănătății. Cresc riscul de diabet și cancer de stomac, așa că ar fi bine să le înlocuiești cu friptură la grătar”, explică dr. Palinski.
- Carne prăjită
Atunci când carnea este gătită la temperaturi foarte ridicate, se eliberează compuşi cangerigeni. Un consum frecvent de carne prăjită crește riscul de cancer de pancreas, de colon și de prostată. Specialiştii recomandă consumul de carne prăjită doar o dată sau de două ori pe săptămână. În plus, este bine să marinezi carnea înainte, pentru a reduce producția de compuși cancerigeni.
- Prăjiturele
Nimeni nu poate rezista unei gustări dulci, dar o cutie cu prăjiturele îţi poate face mai mult rău decât bine. Dr. Whitney Bowe, dermatolog, atrage atenţia că prea mult zahăr grăbeşte apariţia semnelor de îmbătrânire a pielii: „Zahărul în exces cauzează modificări la nivelul arterelor, sistemului imunitar, microbiomului și tractului digestiv, precum și dezechilibre hormonale. Arterele se pot întări, vor apărea ridurile adânci și efecte nocive asupra terminațiilor nervoase. Este ideal să alegi fructele în loc de dulciuri.”
- Îngheţata cu aromă de cafea
Persoanele care au trecut de 40 de ani ar trebui să evite acest tip de îngheţată. Ea reprezintă o combinație nocivă de grăsimi saturate, zahăr și cafeină. Cafeaua în cadrul unui desert nu te va lăsa să adormi. După vârsta de 40 de ani, insomnia devine o problemă frecvent întâlnită, având în vedere faptul că pentru multe femei începe procesul de tranziție spre menopauză.
- Băuturile sportive
Acestea conţin mult zahăr, fiind o sursă de calorii irosite și favorizând obezitatea, diabetul, inflamațiile, problemele de memorie și dificultățile de învățare, scrie eva.ro.
- Produsele fără zahăr
Ai putea crede că faci un lucru bun alegând produsele fără zahăr, dar ele conţin îndulcitori artificiali și multe grăsimi. Cel mai bine ar fi să alegi surse naturale de zahăr cum sunt prunele uscate sau caisele confiate. „Citește cu atenție etichetele și evită orice produs care conține un exces de sodiu, grăsimi trans, făină rafinată, zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali”, spune dr. Erin Palinski.
- Lapte de soia sau de migdale
Ai putea crede că e bine să eviţi produsele lactate după o anumită vârstă, dar nu este chiar aşa. Calciul conţinut de acestea este foarte util pe măsură ce înaintezi în vârstă. Femeile care se apropie de menopauză ar trebui să-şi crească doza zilnică de calciu pentru a preveni reducerea densității osoase și riscul de fracturi.
„Asigură-te că meniul tău conține calciu și vitamina D. Nu alege produsele alternative care au foarte mult zahăr pentru că vor favoriza inflamațiile, creșterea glicemiei și a nivelului de trigliceride”, recomandă dr. Palinski.
- Produsele fără gluten
În loc să renunţi la pâinea albă pentru una fără gluten, mai bine ai merge pe o variantă din făină integrală. „Majoritatea cerealelor integrale care conțin gluten îți asigură o doză importantă de magneziu și fibre. Dacă le consumi zilnic vei avea o digestie optimă, nivelul de colesterol va scădea, iar absorbția carbohidraților va fi mai lentă, cu un impact redus asupra glicemiei”, spune dr. Palinski.