Cei „Șapte Magnifici” își cresc rapid profiturile

Cercetarea se referă la cei „Șapte Magnifici”: Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia și Tesla. Studiul subliniază creșterea rapidă a profiturilor și capitalizărilor de piață ale acestor giganti tehnologici americani. Care depășesc valorile înregistrate de majoritatea companiilor listate în aproape toate țările membre G20, conform notelor de cercetare ale băncii.

Analiștii de la Deutsche Bank au subliniat că cei Șapte Magnifici au profituri mai mari decât suma profiturilor companiilor listate din celelalte țări membre G20. Excepțiile sunt Statelor Unite, China și Japonia. Iar aceasta din urmă cu o limită.

Specialiștii au evidențiat faptul că capitalizarea de piață combinată a „Magnificilor” ar plasa acești giganți tehnologici pe locul al doilea în lume. După Statele Unite. Și ar fi de două ori mai mare decât cea a Japoniei, clasată pe locul patru în acest context.

Analiștii vorbesc despre riscurile asociate

Mai departe, au menționat că Microsoft și Apple, în mod individual, au o capitalizare de piață similară cu suma capitalizării bursiere a tuturor companiilor listate din Franța, Arabia Saudită și Regatul Unit.

Cu toate acestea, nivelul ridicat de concentrare în sectorul tehnologic și pe piața de valori a determinat unii analiști să-și exprime îngrijorarea cu privire la riscurile asociate. Atât pe piața americană, cât și pe cea globală.

Jim Reid, șeful departamentului de economie globală și cercetare tematică al Deutsche Bank, a emis un avertisment săptămâna trecută. El a afirmat că piața de capital din SUA „se aseamănă cu situația din anii 2000 și 1929 în ceea ce privește gradul de concentrare, fiind cea mai concentrată din istorie”.

Tesla a căzut pe 10

Deutsche Bank a analizat evoluția a 36 de companii care au fost printre cele mai valoroase cinci companii din indicele S&P 500 începând cu mijlocul anilor 1960.

Reid a observat că, în timp ce unele dintre aceste mari companii au fost în cele din urmă înlocuite din primele cinci poziții pe măsură ce trendurile investiționale și perspectivele de profit s-au schimbat, 20 dintre cele 36 de companii care au făcut parte din această categorie de top rămân în continuare în topul 50 și în prezent.

”Din Mag 7 din topul actual, Microsoft a fost acolo permanent, cu excepţia a 4 luni, din 1997. Apple este prezentă din decembrie 2009, Alphabet permanent, cu excepţia a două luni din august 2012, şi Amazon din ianuarie 2017. Cel mai nou participant este Nvidia, din primul semestru ale anului trecut”, a spus el.

Tesla a fost în topul celor mai valoroase cinci companii timp de 13 luni în perioada 2021/2022. Dar în prezent se află pe locul 10, deoarece prețul acțiunilor sale a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul anului 2024.

Nvidia înregistrează creșteri

În contrast, acțiunile Nvidia au continuat să înregistreze creșteri, înregistrând o creștere de aproape 47% începând cu începutul anului.

”Aşadar, la margine, Mag 7 au o oarecare volatilitate în jurul poziţiei membrilor săi şi puteţi pune la îndoială evaluările lor generale, dar nucleul grupului sunt cele mai mari şi mai de succes companii din SUA şi, odată cu ea, din lume, pentru mulţi ani acum”, a adăugat Reid.

În ciuda perspectivei economice globale slabe la începutul anului 2023, randamentele bursiere de pe Wall Street au fost impresionante. Fiind puternic concentrate în rândul celor „Șapte Magnifici”. Aceste companii au beneficiat puternic de atractivitatea Inteligenței Artificiale. Și de anticipările privind reducerea ratelor dobânzilor.

„Magnificii” – randament incredibil în 2023

Conform unei note de cercetare emise săptămâna trecută de firma de administrare a activelor Evelyn Partners, cei „Șapte Magnifici” au înregistrat un incredibil randament de 107% în 2023. Depășind semnificativ indicele mai larg MSCI USA, care a înregistrat o creștere de 27%, totuși sănătoasă, dar relativ modestă.

Daniel Casali, strateg șef de investiții la Evelyn Partners, a sugerat că există semne că oportunitățile în acțiunile americane ar putea să se extindă dincolo de cele 7 companii cu mega-capitalizare în acest an, din două motive. Primul motiv este rezistența economiei americane.

”În ciuda creşterii ratelor dobânzilor, vânzările şi câştigurile companiilor au fost rezistente. Acest lucru poate fi atribuit faptului că întreprinderile sunt mai disciplinate în gestionarea costurilor şi că gospodăriile au un nivel mai ridicat de economii acumulate în timpul pandemiei. În plus, piaţa muncii din SUA este sănătoasă, cu aproape trei milioane de locuri de muncă adăugate în 2023”, a spus Casali.

Prețurile au fost gestionate corect

Al doilea factor este îmbunătățirea marjelor. Despre care Casali a menționat că indică faptul că companiile au gestionat cu pricepere creșterea prețurilor. Și au reușit să transmită impactul inflației mai mari asupra clienților.

”Deşi salariile au crescut, ele nu au ţinut pasul cu aceste creşteri ale preţurilor, ceea ce a dus la o scădere a costurilor angajării ca proporţie din preţul bunurilor şi serviciilor”, a spus Casali.

”Factorii, inclusiv aderarea Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului şi progresele tehnologice, au permis o ofertă crescută de forţă de muncă şi acces la pieţele muncii de peste mări. Acest lucru a contribuit la îmbunătăţirea marjelor de profit, susţinând creşterea câştigurilor. Vedem că această tendinţă continuă”, a arătat acesta.