Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viaţă, Margaritis Schinas, a vorbit pentru ziarul cipriot Politis despre agenda europeană, potrivit tovima.ro
Cei trei piloni ai noului Acord pentru migraţie
Concret, Schinas precizează principiile de bază ale noului Acord pentru Migraţie şi Azil pe care Comisia Europeană le va prezenta în săptămânile următoare. „Statele de primă primire nu pot suporta la infinit toată povara în numele celorlalte. Avem nevoie de un sistem permanent de solidaritate europeană. Negocierea va fi foarte dificilă, dar vreau să cred că vom reuşi. Europa nu-şi permite luxul de a eşua a doua oară într-o problemă atât de importantă”, subliniază Schinas.
Detaliind noul acord, Schinas a prezentat cei trei piloni pe care acesta se va baza:
– Încheierea unor acorduri de colaborare cu ţările de provenienţă şi tranzit care vor crea oportunităţi pentru ca refugiaţii să rămână acolo
– Gestionarea comună şi puternică a graniţelor externe
– Distribuirea poverii între statele membre.
Fondul de Relansare
Vorbind despre modul european de viaţă şi despre contracararea crizei sanitare de către statele membre, Schinas admite că „modul nostru european de viaţă a fost zdruncinat, dar nu şi principiile şi valorile care îl caracterizează. Iar acum este momentul pentru o contraofensivă europeană”. „Prin Fondul de Relansare propus în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană, transformăm provocarea uriaşă a relansării economice într-o oportunitate”.
Întrebat cu privire la tensiunile dintre statele-membre faţă de propunerea Comisiei Europene, comisarul din partea Greciei subliniază că „va fi o negociere dificilă. Nu este vorba de perdanţi şi câştigători, această discuţie este depăşită. Ceea ce se întâmplă acum este că pentru prima dată în istoria UE avem asumarea în comun a poverii crizei pentru a reporni economia reală”. „Ceea ce este în joc este însăşi piaţa noastră internă, credibilitatea monedei unice, într-un moment în care partenerii noştri la nivel internaţional au recurs de asemenea la programe masive de oferire de lichiditate. Economia reală nu poate aştepta”.
Alocarea de resurse va fi corelată cu anumite obiective
Schinas mai spune că „în niciun caz nu va exista o condiţionalitate aşa cum am trăit-o în perioada memorandumurilor (pentru programele de salvare financiară din timpul crizei financiare n.trad.). Aici avem o ameninţare care ne afectează pe toţi” şi precizează că „alocarea resurselor va fi corelată cu anumite obiecte şi va fi în concordanţă cu implementarea unor reforme structurale în cadrul planurilor naţionale de relansare şi rezilienţă. Proprietatea acestor procese va fi naţională şi va fi rezultatul unui acord, nu al unei impuneri unilaterale”.
Comisarul european mai precizează că „prima prioritate va trebui să fie reconstruirea pe fundamente puternice a rezilienţei şi coeziunii europene”.