1. Investitorii
Indicii S & P şi Dow Jones sunt în scădere, randamentele obligaţiunilor sunt minuscule. Randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de zece ani, considerate de referinţă, a scăzut sub 2%, de la un maxim al anului de 3,77%. Până şi aurul este în continuă scădere, numai în ultima lună pierzând circa 11% din valoare, iar preţul va continua să scadă sub nivelul de 1.500 de dolari/uncia în primul trimestru din 2012, reiese dintr-un sondaj realizat printre 20 de investitori, economişti şi traderi de top. Statele Unite rămân cele mai vulnerabile la oscilaţiile de preţ ale aurului.
2. Clienţii băncilor
După ce Elizabeth Warren a plecat de la conducerea Biroului pentru protecţia consumatorilor financiari, iar preşedintele Barack Obama l-a numit pe Richard Cordray în locul ei, Senatul a blocat numirea acestuia în noul post, ceea ce a lăsat într-o stare de comă creditarea.
3. Oricine are legătură cu MF Global, cu excepţia lui Jon S. Corzine
Compania americană de brokeraj MF Global a intrat în faliment la sfârşitul lunii octombrie, sub conducerea lui Corzine. La scurt timp a fost desoperită o fraudă de 1,2 miliarde de dolari din banii clienţilor. "Pur şi simplu nu ştiu unde sunt banii. Au avut loc extraordinar de multe tranzacţii în ultimele zile ale existenţei MF Global", este declaraţia lui Corzine. Falimentul MF Global a lovit puternic încrederea în pieţele financiare şi a blocat afacerile pentru mulţi din deţinătorii celor circa 38.000 de conturi de tranzacţii de instrumente financiare şi materii prime din portofoliul companiei.
4. Cei 99%
Datele rezultate în urma recensământului arătă că 48 la sută din americani au venituri mici sau trăiesc în sărăcie. Între timp, veniturile celor mai bogaţi 1% dintre americani s-au triplat în ultimele trei decenii.
5. Goldman Sachs
Cu cinci ani în urmă, Goldman ar fi fost ultima companie care s-ar regăsi pe o astfel de listă – era standardul de aur de pe Wall Street, comentează MarketWatch.
Dar situaţia s-a schimbat. După un profit de 1,9 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2010, cea mai mare bancă de investiţii din SUA a raportat, pentru aceeaşi perioadă din 2011, pierderi de 393 milioane de dolari, după ce operaţiunile i-au fost afectate semnificativ de criza datoriilor din zona euro şi de incertitudinile privind evoluţia economiei mondiale.
În plus, un director din conducere a fost acuzat că i-a oferit lui Rajaratnam informaţii confidenţiale cu privire la deciziile de afaceri de la Goldman.
Banca americană de investiţii este şi subiectul unor investigaţii demarate de către autorităţile de reglementare.
6. Statele Unite
Nicio altă tranzacţie nu a fost mai zdrobitoare asupra psihicului naţional decât vânzarea NYSE Euronext (compania care deţine Bursa new-yorkeză şi alte burse din Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Portugalia) către Deutsche Boerse (deţine Bursa de la Frankfurt şi alte instituţii similare din Germania, Luxemburg, Franţa, SUA, Hong Kong, Beijing sau Dubai), în februarie. Noua instituţie financiară rezultată în urma fuziunii va ajunge la valoarea de 24,7 miliarde de dolari, adică cea mais cumpă bursă din lume.
7. Raj Rajaratnam
Una dintre vedetele bursei din New York, fondatorul companiei de investiţii Galleon, a primit cea mai lungă pedeapsă din istoria justiţiei americane pentru folosirea de informaţii confidenţiale în scopul de a obţine un avantaj în faţa concurenţilor. El a fost găsit vinovat pentru 14 capete de acuzare şi a fost condamnat la 11 ani de închisoare.
8. Sectorul bancar
Indicele Philadelphia KBW Bank a înregistrat un decin de 29%, de opt ori mai mic decât cel înregistrat de S&P 500. În luna aprilie, indicele S&P 500, care conţine 500 de companii publice mari, majoritatea americane, a înregistrat cea mai bună lună de tranzacţionare din ultimii nouă ani.
9. Steve Jobs ca influenţă
Corporaţiile americane au încasat o mulţime de lovituri de când economia a explodat, dar în 2011 au pierdut cea mai strălucitoare stea: pe co-fondatorul Apple, Steve Jobs. El a creat produse de care avem nevoie şi nici măcar nu ştiam asta. Cu tot respectul faţă de succesorul său, Tim Cook, el nu este Steve Jobs, remarcă MarketWatch.
10.Warren Buffett
Nu a fost tocmai un an bun pentru investitorul milirdar şi pentru compania pe care o deţine, Berkshire Hathaway. David Sokol, cel care era privit drept posibil succesor al lui Buffett la funcţia de director executiv al imperiului Berkshire, şi-a dat demisia în luna martie în urma unui scandal legat de afacerile sale de la bursă. El a cumpărat acţiuni în valoare de circa 10 milioane de dolari la compania Lubrizol Corp, cu puţin timp înainte ca aceasta să fie cumpărată de Berkshire Hathaway cu 9 milioane de dolari, chiar la sugestia lui Sokol.
Berkshire este pe cale de a înregistra anul cu cele mai proaste rezultate financiare de la criza din 2008 încoace.