Declarațiile autorităților franceze privind un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, în cazul unei relaxări a măsurilor de relaxare, sunt contrazise de un medic francez, Didier Raoult, specializat în boli infecțioase, informează stirileprotv.ro.

Tranșant

Profesorul Didier Raoult, cunoscut pentru pozițiile sale tranșante, uneori neconvenționale, alteori disprețuite, este renumit în principal pentru faptul că a prezentat teste care ar arăta eficiența potențială a clorochinei pentru a lupta împotriva coronavirusului, rezultate puse la îndoială de alți oameni de știință.

Valul doi vine

În Franța, urmează să se pună capăt gradual măsurilor de izolare începând cu 11 mai, iar astfel de măsuri sunt anunțate de numeroase alte țări din Europa. Prim-ministrul Edouard Philippe a anunțat însă că Franța va trebui să aibă grijă foarte mare odată cu relaxarea măsurilor de izolare pentru a reduce riscul unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus. “Riscul unui al doilea val, care ar lovi un sistem spitalicesc slăbit şi ar impune o nouă izolare – care ar ruina eforturile şi sacrificiile făcute în aceste opt săptămâni -, este un risc grav şi trebuie luat în serios”, a declarat Philippe în cadrul unei dezbateri privind măsurile de izolare. Însă, medicul Didier Raoult nu este de acord cu această teorie, privind existența unui al doilea val de infectări.

O invenție

“Povestea celui de-al doilea val este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole. În general, o epidemie se petrece într-o singură curbă. Nu-mi place să fac previziuni, dar acest mod de a evolua (o singură curbă) este destul de comună pentru epidemii. Epidemiile au dispărut în timp cu mult înainte de a se descoperi un mod de a le opri. Au dispărut oricum. Umanitatea nu a fost ucisă de nicio epidemie. Epidemiile apar, accelerează, culminează – acesta fiind momentul maxim al transmisibilității – și nu știm de ce se întâmplă astfel”, a precizat medicul într-un videoclip al institutului IHU Mediteranean Infection.

Imunitate comunitară

Didier Raoult citează, de asemenea, un studiu care indică faptul că 97% dintre cazuri se vor fi înregistrta deja în jurul datei de 7 mai în Franța. Este acelați studiu în baza căruia președintele Emmanuel Macron s-a bazat atunci când s-a decis relaxarea măsurilor în Franța. Specialistul în boli infecțioase susține că nu se poate dovedi cu certitudine faptul că este nevoie ca 70% din populație să devină imună la virus pentru a se putea controla epidemia.

Dispare de la sine

“Nu astfel se întâmplă astfel lucrurile. Epidemiile pornesc și se opresc din motive pe care noi le cunoaștem foarte puțin. Viitorul ne va permite poate să înțelegem mai bine relațiile dintre ecosistem și transmisibilitatea bolilor infecțioase”, a mai spus profesorul Raoult. Teoria privind dispariția pandemiei de la sine este susținută și de un matematician israelian, Isaac Ben-Israel, șeful programului de securitate la Universitatea Tel Aviv și președintele Consiliului Național pentru Cercetare și Dezvoltare. Acesta a prezentat într-un studiu faptul că virusul își atinge climaxul după 40 de zile de la apariție, iar apoi intră în declin. Potrivit cercetărilor sale, graficul infecțiilor zilnice, ca procent din numărul acumulat de infecții, începe de la 30%, dar se reduce la 10% după șase săptămâni, iar în final, atinge un prag de 5% după încă o săptămână, potrivit The Telegraph.

Măsurile drastice sunt inutile

„Analiza noastră arată că acesta este un model constant în toate țările”, susține Ben-Israel, de profesie matematician, care deține și un doctorat în filosofie. După 70 de zile virusul ar dispărea, indiferent de măsurile de distanțare socială impuse de autorități. „Acest model este comun pentru țările care au impus restricții dure, inclusiv blocarea economiei, dar și pentru cele care au implementat o politică mult mai blândă și și-au continuat viața aproape în mod obișnuit”, a mai spus cercetătorul.