În timp ce în restul lumii cazurile sunt în scădere deja de două săptămâni (-4%), în UE au crescut (+10%). Record de infecții în Austria, Germania și Cehia. În timp ce încetineşte peste tot în lume (-4%), în Europa, al patrulea val Covid accelerează (+10%). „Situația pandemică din Germania este dramatică – spune Angela Merkel-. Numărul pacienților aflați în terapie intensivă crește rapid și numărul deceselor este şi el, înfricoșător”.
Alarma afectează întreaga UE
„Vârful infecțiilor în Europa derivă dintr-un mix de factori: diferențe între țările UE în ceea ce privește măsurile și nivelurile de vaccinare anti-Covid, schimburi comerciale puternice pe bătrânul continent și eliminarea prematură a măsurilor de precauție anti-Covid în timpul campaniei de vaccinare – explică pentru Stampa.it profesorul Roberto Cauda, directorul unității operaționale complexe de Boli Infecțioase al Spitalului Policlinico Gemelli din Roma și revizor științific al parametrilor guvernamentali Covid. Țările din Europa continentală ar fi trebuit să învețe lecția britanică. Adică necesitatea înăspririi controalelor privind obligația de a purta măști și distanțarea socială, deoarece în Regatul Unit, eliminarea lor bruscă a făcut ca infecțiile să crească din nou vertiginos, creând mari probleme spitalelor”.
În Austria, spitalele sunt în pragul colapsului și nu este exclusă impunerea unui lockdown și mai dur decât cel care afectează deja de luni două milioane de persoane nevaccinate: cu 14.416. de infecții în ultimele 24 de ore, țara a înregistrat un nou record absolut de la începutul pandemiei.
Suedia folosește pentru prima dată Certificatul Verde, chiar dacă pentru moment într-o versiune „soft”. De la 1 decembrie, în țară va fi cerut certificatul verde pentru evenimentele indoor cu peste 100 de persoane. Decizia guvernului de la Stockholm soseşte după numeroasele controverse generate de revocarea obligaţiei de efectuare a unui test PCR pentru persoanele vaccinate cu simptome Covid: o decizie asupra căruia executivul s-a răzgândit rapid.
Erori
În lume, în ultimele două săptămâni numărul deceselor cauzate de Covid a scăzut cu 4% , cu excepția Europei, unde a crescut cu 10%, anunţă Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care subliniează că Europa este singura regiune din lume în care atât cazurile, cât și decesele continuă să crească constant.
Țările cu cel mai mare număr de noi infecții au fost SUA, Rusia, Regatul Unit, Turcia și Germania; Dintre cele 61 de națiuni care se încadrează în regiunea europeană, 42% au înregistrat o creștere a cazurilor de cel puțin 10% în ultima săptămână.
Este nevoie de cooperare
„Germania înregistrează zilnic 53.000 de cazuri noi, iar Cehia se apropie de 23.000 de infecții zilnice – observă Ordinarul de Boli Infecțioase al Universității Catolice Sacro Cuore Acum, autoritățile germane se pregătesc de adminustrarea celei de-a treia doză pentru cei peste 18 ani, însă numărul celor nevaccinați continuă să fie prea mare. În Europa de Est, mai puțin de jumătate din populație a încheiat ciclul de vaccinare, iar în unele țări, doar o treime din locuitori au fost imunizați cu două doze de vaccin”.
Acest lucru, subliniază profesorul Cauda, „explică de ce regiunile de frontieră de nord-est ,precum Friuli Venezia Giulia, au probleme. În UE, interacțiunea economică și comerțul dintre diferitele state membre au proporţii uriaşe. Și, de exemplu, o mare parte dintre șoferii de camion din Europa de Est intră în Italia din motive de lucru fără a fi vaccinați. Europa suferă de o coordonare insuficientă a măsurilor de sănătate pentru limitarea Covid. Pandemia nu cunoaște granițe, iar unificarea instrumentelor de prevenire, precum certificatul verde, devine din ce în ce mai oportună”.