Reacțiile miliardarilor nu s-au lăsat așteptate, primul care a comentat fiind Elon Musk.
Elon Musk: În cele din urmă, au rămas fără banii altora așa că vor veni după tine
Într-un mesaj postat pe Twitter, în ciuda multiplelor ordine judecătorești menite să-l țină sub control, Musk vorbește de politica fiscală prin care se vor impozita câștigurile de capital nerealizate pentru cei din categoria superbogaților.
Categorie din care el face parte cu onoare. Schimbarea regulilor l-ar putea face pe Musk să plătească o taxă anuală de 10 miliarde de dolari și asta nu pare să-l încânte deloc.
„În cele din urmă, au rămas fără banii altora așa că vor veni după tine”, a scris Musk.
Senatorul democrat Ron Wyden a sugerat o actualizare a Codului Fiscal actual, care ar presupune impozitarea câștigurilor de capital pe termen lung pentru milionari și miliardari. Impozitul pe câștigurile de capital este un impozit pe profitul pe care investitorii îl realizează la vânzarea activelor lor.
Dacă aceștia vând acțiuni pe care le dețin într-o companie și obțin profit, plătes un impozit. În SUA, după un an sau mai mult, aceste impozite sunt taxate drept „câștiguri de capital pe termen lung”, o categorie care este plafonată la 20%, scrie site-ul Jalopnik.
Investitorii din SUA și-ar putea muta banii către piețele emergente
Elon Musk, care a devenit cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de peste 185 de miliarde de dolari, dar care a evitat plata impozitelor federale, ar fi printre cei mai atinși de actualizarea Codului Fiscal.
Și managerii fondurilor de investiții cred că acest lucru ar putea speria investitorii din SUA, care și-ar putea muta banii către piețele emergente.
Janet Yellen, secretarul Trezoreriei a propus încă de la începutul anului impozitarea câștigurilor de capital nerealizate. Într-un moment în care frica este dominantă pe piețele emergente din cauza unei posibile scăderi masive, acest lucru ar putea face ca investitorii să își mute banii către bursele mai puțin populare.