Oleg Deripaska, cel mai bogat om din Rusia este intr-o cursa contra cronometru pentru a face rost de 1,15 miliarde de lire sterline in 11 zile, altfel pierde 25% din actiunile celei mai mari mine de nichel din lume.

Oligarhul, a carei avere este estimata la 16 miliarde de lire trebuie sa plateasca o parte a unui imprumut in valoare de 2,6 miliarde de lire, contractat cu mai multe banci vest-europene. El a imprumutat banii de la BNP Paribas, Merrill Lynch, Credit Suisse si Royal Bank of Scotland, pentru a-si finanta afacerile din domeniul productiei de aluminiu, al asigurarilor si al industriei petroliere.

Cea mai buna veste pentru Deripaska este anuntul premierului rus Vladimir Putin, potrivit caruia principalele companii rusesti for primi o finantare de pana la 28,8 miliarde de lire. Cel mai proabil, grupul UC Rusal (cu activitati in industria aluminiului), detinut de omul de afaceri se va incadra in categoria companiilor care  vor primi bani de la guvern.

Aceasta nevoie acuta de fonduri a magnatului rus a aparut imediat dupa acuzarea Lordului Mandelson ca i-a acordat unele favoruri financiare pe vremea cand ocupa functia de comisar european pentru comert. Potrivit presei straine, Mandelson a luat de doua ori cina la Moscova impreuna cu Deripaska, intrucat acesta din urma are interdictie de intrare in SUA. Mai mult, Deripaska este implicat intr-un conflict in Londra, cu un fost partener de afaceri.

Sursa: Sky News