Rinat Ahmetov și-a făcut parc fotovoltaic chiar în România
Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean, și-a făcut parc fotovoltaic chiar în județul Mureș, fiind situat lângă parcul fotovoltaic operaţional de 53 MW din aceeaşi regiune, Glodeni I.
Parcul fotovoltaic Glodeni II este construit de grupul ucrainean DTEK, prin intermediul DRI, subsidiara sa cu sediul la Amsterdam, Olanda. Parcul fotovoltaic urmează să primească ultimul aviz de construcție de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Va fi funcțional abia de anul viitor. Va avea o capacitate de 60 MWp.
Parcul va produce circa 86,4 GWh de electricitate pe an, ce ar putea acoperi consumul a aproximativ 22.400 de locuinţe. Noul parc fotovoltaic va contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone/an.
„Cele două proiecte combinate vor forma unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din ţară”, au anunțat cei de la DRI.
Noul proiect a fost dezvoltat până la stadiul de „ready-to-buid”
Proiectul respectiv aparține DRI, divizia de regenerabile a grupului privat ucrainean DTEK, controlat de cel mai bogat ucrainean Rinat Ahmetov.
Noul proiect a fost dezvoltat până la stadiul de „ready-to-buid” de compania locală Finas Group, după care a fost preluat de DRI. Portofoliul de proiecte al companiei respective pentru România cuprinde și-un parc eolian de 60MW în Ruginoasa, judeţul Iaşi şi un parc fotovoltaic de 126 MW achiziţiona recent în Văcăreşti, judeţul Dâmboviţa, a cărei construcţie va începe la finalul anului, scrie Economica.net.
Cine este Rinat Ahmetov?
Rinat Leonidovici Ahmetov este un oligarh ucrainean, dar el însuși susține că nu este un oligarh, nu a fost și nu va fi vreodată. Potrivit Forbes, în aprilie 2023, el ocupa locul 445 în clasamentul celor mai bogați oameni din întreaga lume, cu un capital de 5,7 miliarde de dolari americani.
El este fondatorul și președintele System Capital Management (SCM) și este unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina. El este, totodată, președintele clubului de fotbal Șahtar Donețk. Portofoliul System Capital Management (SCM) include întreprinderi din industria metalurgică, energie tradițională și alternativă, minerit, producție de petrol și gaze, servicii bancare, telecomunicații, imobiliare, transporturi, agricultură și retail. Chiar și-n timpul războiul din Ucraina, compania energetică DTEK a continuat să investească în construcția de centrale eoliene în Ucraina și în România.