După cum se știe, Food and Drug Administration (FDA) a acordat o autorizație de utilizare de urgență pilulei antivirale produse de Merck, Molnupiravir, „pentru tratamentul COVID-19 ușor până la moderat”, relatează UPI.
Molnupiravir, care este vândut în Marea Britanie sub marca Lagevrio, se alătură pilulei combinate de la Pfizer, vândută ca Paxlovid, fiind tratamentele pe care persoanele infectate le pot administra acasă, înainte de a se îmbolnăvi grav și a avea nevoie de îngrijire în spitale.
FDA a acordat o aprobare similară de urgență medicamentului Paxlovid, care combină medicamentele antivirale Nirmatrelvir și Ritonavir.
Ambele medicamente reduc riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19
În studiile clinice, s-a descoperit că ambele medicamente reduc riscul de spitalizare și deces din cauza COVID-19.
”Noile medicamente ar trebui să „abată varianta Omicron din drumul său”, a declarat Eric Topol, fondatorul și directorul Scripps Research Translational Institute din La Jolla, California, pentru UPI.
Noile antivirale ar putea pune capăt pandemiei
Dar cel mai important lucru de subliniat este că, împreună cu cele trei vaccinuri împotriva virusului, care au devenit disponibile la începutul acestui an, noile antivirale ar putea fi suficiente pentru a pune capăt pandemiei în 2022, susțin unii experți.
2021 a început cu o doză mare de optimism, datorită vaccinurilor
Dacă 2021 a început cu o doză mare de optimism, datorită disponibilității mai multor vaccinuri care au oferit protecție împotriva virusului, acum anul se încheie cu apariția acestor noi tratamente.
Cu toate acestea, la jumătatea anului s-a înregistrat o relaxare a restricțiilor, care au marcat mare parte din anul 2020 în multe părți ale lumii, și odată cu aceste relaxări au venit și creșteri ale noilor infecții, mai întâi cu varianta Delta și apoi cu varianta Omicron. Acesta din urmă este acum responsabilă pentru majoritatea cazurilor noi de innfectări și este posibil să nu răspundă la fel de bine la vaccinurile și tratamentele disponibile în prezent, cred experții.
Există motive pentru un optimism prudent în 2022
Totuși, există motive pentru un optimism prudent în 2022. Odată ce creșterea continuă a cazurilor de iarnă se va încheia, vaccinurile și tratamentele ar trebui să permită oamenilor să facă față virusului, dacă nu chiar să pună capăt pandemiei.
„Putem să ne uităm la paharele pe jumătate pline sau pe jumătate goale, dar acum un an ne-am aflat într-o situație mult mai proastă decât suntem azi, deoarece vaccinurile sunt destul de eficiente”, spune dr. Reynold A. Panettieri.
Probabil că nu va dispărea niciodată
„Cu toții ne confruntăm cu oboseala cauzată de COVID-19 și vrem doar să dispară. Dar, sincer, suntem neputincioși în a determina dispariția virusului și probabil că nu va dispărea niciodată”, a spus Panettieri, profesor de medicină la Universitatea Rutgers.
„Cred că suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei, dar asta nu înseamnă că această boală va dispărea”, a declarat și dr. Tony Moody, profesor asociat de boli infecțioase pediatrice și imunologie la Duke University Medical Center.
„Se va trece de la a fi pandemic la endemic, ceva care se află în fundalul vieții noastre, cum ar fi gripa sau răceala, ceea ce înseamnă că probabil că vom avea perioade sau ani în care va fi mai rău sau mai bine, dar nu va mai domina știrile”, a spus el.
Acum, când lumea intră în anul al treilea al pandemiei de COVID-19, știm mai mult despre acest virus și cum afectează oamenii, despre metodele de atenuare care ar putea fi eficiente împotriva răspândirii, cu sau fără vaccinare, pe scară largă.