Cel mai bun ceai pentru colesterol. Experții în nutriție au spus exact ce trebuie să bem

ceai, plante, beneficii

SURSA FOTO: Dreamstime

Acesta este considerat cel mai bun ceai, care ajută la scăderea colesterolului. Este un element versatil în dietă, care vine cu beneficii semnificative pentru sănătate.

Când aveți colesterolul prea mare, adesea vă orientați spre o dietă, pentru a face modificări care să vă ajute să mențineți colesterolul sub control. Se spune că creșterea cantității de fibre din alimentație și reducerea grăsimilor saturate și a zahărului pot afecta pozitiv nivelul colesterolului.

Cu toate acestea, este posibil să nu fi auzit că există o băutură care ar putea avea un efect benefic asupra colesterolului. Este vorba despre ceai.

„Ceaiul tradițional conține antioxidanți și oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea cancerului și reducerea colesterolului”, spune dieteticianul Lisa Andrews.

Din acest motiv, potrivit Eatingwell, poate fi un plus sănătos în majoritatea dietelor.

Iată care este cel mai bun ceai pentru a vă ajuta să vă gestionați nivelul colesterolului.

Ceaiul verde ajută la scăderea colesterolului

Ceaiul verde poate fi unul dintre cele mai bne ceaiuri când vine vorba de potențialul scăderii nivelului de colesterol. Împreună cu alte tipuri de ceai, este o sursă de polifenoli.

„Polifenolii din frunzele de ceai oferă antioxidanți”, spune Wan Na Chun, proprietarul One Pot Wellness.

Unele studii au găsit o legătură între consumul de ceai verde și o ușoară reducere a colesterolului LDL. Alte studii au analizat nivelurile de colesterol la populațiile cu alte afecțiuni cronice și au găsit un beneficiu, când s-a adăugat ceaiul verde în dietă.

Mai precis, un mic studiu din 2023 a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 și nefropatie (boală renală) care au băut trei căni de ceai verde pe zi au avut o scădere a colesterolului total.

Ceaiul a fost consumat înainte de masă. Alți factori din dietă nu au fost controlați, așa că este imposibil de știut dacă ceaiul a afectat colesterolul sau dacă alte modificări ale dietei au afectat pozitiv colesterolul. Cu toate acestea, rezultatele sunt foarte promițătoare pentru impactul potențial al ceaiului verde asupra colesterolului.

O meta-analiză a găsit rezultate similare. Studiul a constatat că ceaiul verde poate ajuta în mod semnificativ la scăderea colesterolului total și LDL. Cu toate acestea, studiul a avut și limitări, inclusiv nedeterminarea dozei ideale de ceai verde pentru a influența nivelul colesterolului.

Ceai verde/SURSA FOTO: Dreamstime/Denio Rigacci

Doza optimă de ceai necesară pentru scăderea nivelului de colesterol nu este clar definită

Doza optimă de ceai necesară pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol nu este clar definită.

„Poate varia în funcție de factori individuali, cum ar fi vârsta, starea de sănătate și dieta generală și stilul de viață”, spune Baird.

De asemenea, este important de menționat că multe studii care investighează efectul ceaiului verde asupra colesterolului folosesc un amestec de extract de ceai verde. Cu toate acestea, majoritatea studiilor se analizează concentrația de catechine, compusul considerat cu cel mai semnificativ impact asupra nivelului de colesterol.

Catechinele sunt flavonoide (un tip de antioxidant) care se găsesc în ceaiul verde. Una dintre cele mai cunoscute catechine din ceaiul verde este EGCG.

„Galatul de epigalocatechină (EGCG) a fost cercetat intens și s-a dovedit a fi foarte eficient în scăderea colesterolului”, spune medicul Umo Callins.

Efectul ceaiului verde asupra nivelului de lipide este considerat a fi cu mai multe fațete. Pe lângă prevenirea oxidării LDL, care duce la formarea plăcii în artere, „studiile arată că ceaiul verde poate inhiba semnificativ absorbția lipidelor în intestin, fiind benefic pentru scăderea colesterolului”, spune Chun.

E nevoie de mai multe cercetări

În timp ce consumul de ceai, în special de ceai verde, poate fi benefic pentru scăderea nivelului de colesterol, sunt necesare mai multe cercetări.

„FDA nu a aprobat niciun ghid pentru ceai verde privind riscul de boli cardiovasculare”, spune Chun. Cel mai bine este să vă consultați medicul înainte de a folosi ceaiul pentru a ajuta la gestionarea colesterolului ridicat, adaugă Chun.

Ceaiul conține și cofeină, care poate avea efecte secundare adverse atunci când este consumată în exces.

„Cantitățile excesive de ceai cu cofeină ar putea duce la efecte secundare precum dureri de cap, insomnie, iritabilitate, amețeli și anxietate”, spune Chun.

Excesul de cofeină poate duce și la simptome gastrointestinale în unele cazuri. Cu toate acestea, conținutul total de cofeină din ceaiul verde este mai mic decât cel al altor băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua. De exemplu, o ceașcă de ceai verde conține aproximativ 30 mg de cofeină, comparativ cu 100 mg într-o ceașcă de cafea tradițională.