Succesul companiei se bazează pe motivarea angajaţilor. Pentru a creşte gradul lor de implicare nu este nevoie de bani. Secretul îl ştiu doar cei care au descoperit ce vor să fie în viaţă.

Pe piaţa de instruire au explodat cererile pentru cursurile de Coaching, Work-Life Balance, Life Management, Life Coach, Training for Life, Your Life NLP… Titulatura indică sursele de import – ţările occidentale, unde interesul pentru viaţa personală devine o preocupare chiar de la vårste mici. Moda a prins şi la noi de curånd, mai precis din momentul în care piaţa muncii a încetat să mai fie generoasă. Răsturnarea echilibrului balanţei dintre angajaţi şi angajatori în favoarea primilor, a dus la apariţia unor programe menite să-i înveţe cum să-şi facă o carieră pe măsura aşteptărilor personale de la viaţă.

„Şi sloganurile publicitare au avut o contribuţie însemnată“, este de părere Romeo Creţu, senior consultant la HRD. „«Trăieşte clipa!», «Sete de viaţă!», «Felicitări că faci ce vrei!» sunt laitmotive care au contribuit la schimbarea mentalităţii tinerei generaţii. Absolvenţii vor o carieră, dar nu se mai simt constrånşi să rămånă într-o companie, aşa cum se întåmpla înainte. În funcţie de etapa la care se află în viaţă şi de nevoile specifice acesteia, tinerii caută o firmă care să îi satisfacă pentru un interval de doi-trei ani. După care se duc în altă parte, unde găsesc alte oferte, pe care le consideră adecvate următorului stadiu din viaţă.“

Companiile mari, orientate pe termen lung, au început să-şi schimbe metodele de atragere şi reţinere a tinerilor, dar fluctuaţia personalului întrece efortul depus în elaborarea planurilor de carieră. Schemele de motivare se dovedesc a fi mai degrabă cheltuieli decåt investiţii. Experţii în resurse umane spun că nicio companie nu poate oferi angajatului motivare. Ea poate veni cu instrumente de susţinere a acesteia, pentru că motivarea există în interiorul omului. Sau nu există!

Studiile sociologice arată că oamenii nu-şi găsesc liniştea pånă nu află ce vor să fie şi să facă pe acest pămånt. Frustrările, starea de nefericire nu se diminuează proporţional cu mărirea salariului sau a cåştigurilor, atåta timp cåt sufletul caută altceva. Cum descoperi? Consultantul de la HRD are răspunsul. Cu ajutorul „Life Management Platform“, un program care te ajută să descoperi cine vrei să fii cu adevărat. „A fi, a face şi a avea sunt cele trei axe prin care te defineşti. Cea mai puternică este axa «a fi», pentru că de aici
începe managementul vieţii“, detaliază Romeo Creţu.

Construcţia „platformei“ pentru conducerea vieţii şi a programului de instruire a pornit de la o întåmplare banală. Romeo Creţu povesteşte că a fost invitat la nunta unui fost student, unde a constatat cu uimire că acesta s-a alăturat orchestrei şi a început să cånte cu mult talent. După „recital“ a recunoscut că acesta este visul lui. Să strångă bani pentru a-şi cumpăra un local unde să poată cånta pentru prieteni. Locul în care munceşte nu este decåt un scop pentru a-şi atinge cåt mai repede ţinta şi, pentru a se apropia cåt mai repede de ea, îşi face treaba cåt poate mai bine. „S-a setat mental pentru viitor. Şi-a făcut un plan în care sunt, probabil, şi unele lucruri care nu-i plac. A atinge un anumit nivel de succes înseamnă să îţi recreezi, zi de zi, starea potrivită pentru a face tot ceea ce ţi-ai propus. La fel ca şi actorii cånd intră în pielea personajului pe care-l interpretează, în atmosfera piesei“, explică sociologul de la HRD.

Cu cåt angajaţii descoperă mai devreme ce vor să fie în viaţă, cu atåt nivelul de motivaţie la serviciu va fi mai mare, pentru că el este direct proporţional cu obiectivele din plan personal. Este descoperirea pe care cåteva companii din străinătate au început să-şi construiască strategiile de resurse umane. Pare o poveste frumoasă. Dar moda vine şi la noi!

Sfatul consultantului Ia viata bucata cu bucata

124-18631-38_romeocretu_36_c.jpgRomeo Creţu, senior consultant HRD

• Cum mănånci un elefant? Bucată cu bucată!
• Cum asamblezi un puzzle cu 1.000 de piese? Bucată cu bucată!

Jocul de puzzle mi se pare foarte sugestiv pentru a ilustra modul în care trebuie să-ţi construieşti viaţa pe care ţi-o doreşti. Şi în joc, la fel ca în viaţă, este vorba de viziune şi de o grămadă de piese care trebuie astfel aranjate, încåt să genereze imaginea dorită. Aşadar, cum asamblezi un puzzle cu 1.000 de piese? De unde porneşti?

1. CAUTA COLŢURILE! Caută cele mai relevante piese pentru tine, cele care contează cel mai mult şi de la care porneşte totul. Stabileşte ce vrei să fii, să faci şi să ai. Cånd ai colţurile, îţi este mai uşor să afli pe unde o iei şi ce ai de făcut. Colţurile pot fi viaţa profesională, cea personală, distracţie, dezvoltare personală etc.

2. UNEŞTE COLŢURILE! Caută piesele care unesc colţurile şi trasează astfel conturul puzzle-ului. În felul acesta, delimitezi zona în care ai de construit restul imaginii. Toate piesele care ţi-au rămas trebuie să le aşezi în interior. La fel ca şi în viaţă. Tot ceea ce ai de făcut este să lucrezi în interiorul tău, acolo unde este realitate pură şi de unde pornesc toate. Mi-a plăcut ce am găsit într-o carte: „Cine nu intră înăuntru rămåne pe dinafară!“. Logic.

3. ARANJEAZA PIESELE ÎN INTERIOR! Cum? Uitåndu-te din cånd în cånd pe imagine să vezi ce piese îţi sunt necesare şi cum să le asamblezi. Ia-ţi timp şi fă totul în linişte.

Ce treabă au toate lucrurile astea cu motivarea? Simplu. Cum asamblezi un puzzle cu 1.000 de piese? Bucată cu bucată. Atunci cånd vrei să construieşti marele puzzle al vieţii tale ai nevoie de trei lucruri:
1. Asigură-te că ai toate piesele necesare. Degeaba încerci să creezi imaginea dacă ai piese lipsă. Dacă totuşi sunt piese lipsă, ia-ţi timp şi le caută.
2. Asigură-te că ai metoda de lucru potrivită pentru a asambla cele 1.000 de piese (aşa cum am trecut cei trei paşi de mai sus).
3. Asigură-te că ai răbdare! Uneori este posibil să nu îţi fie clar ce ai de făcut sau parcă nu îi dai de capăt unei bucăţi din imagine. Trage aer adånc în piept şi reia lucrurile cu încredere. O să vezi că e tot mai simplu.
Ţi se pare cam ciudat? Calm. Răbdare. Ia viaţa bucată cu bucată. Împarte totul în bucăţele mici, digerabile.

Metode de actiune

Pentru a-ţi gestiona cu succes viaţa (Life Management Platform), ai la dispoziţie o mulţime de metode.
1. Încercare – eroare. Este metoda cea mai frecventă, dar şi cea mai riscantă, pentru că ia timp şi nu ai controlul asupra rezultatelor.
2. Alege 10 trăsături fundamentale care te definesc. Fă corelaţii între ele pentru a te defini şi a vedea apoi ce vrei să faci în viaţă. De obicei, oamenii procedează invers: se definesc prin ceea ce fac. Greşit!
3. Ia în calcul ce se spune despre tine. Aprecierile pot să-ţi arate care este talentul tău şi te vor ajuta să te îndrepţi în acea direcţie în care sufletul te îndeamnă.
4. Foloseşte-ţi cercul de prieteni. Vezi cum reuşesc ei să fie mulţumiţi, motivaţi şi fericiţi. Întreabă-i de ce radiază în viaţă? Adaptează modelul după tiparul personalităţii tale.
5. Cumpără cărţi de specialitate. Conţin metode verificate, din care le poţi alege pe cele care ţi se potrivesc. În plus, au şi exerciţii care te ajută să „lucrezi“ cu tine.
6. Mergi la un curs special despre Life Management. Acolo vei afla o mulţime de metode şi vei învăţa tehnicile de acţiune corecte.
7. Mergi la un consilier/coach/psihoterapeut. La început, vor fi întålniri mai dese, pånă reuşeşti să te autoanalizezi şi să-ţi faci un plan de acţiune. Ulterior, relaţia cu specialistul va fi numai pentru monitorizarea rezultatelor.