România se găseşte pe locul 32 (cu un scor de 38,1%) peste Cehia, Estonia sau Noua Zeelandă.

Poziţia fruntaşă în acest clasament reprezintă o victorie pentru Hong Kong, la 15 ani după ce fosta colonie britanică, înapoiată Chinei, a ridicat îngrijorări cu privire la capacitatea ei de a-şi menţine statutul de centru financiar mondial. "Hong Kong reprezintă o poartă către China, are un sistem fiscal competitiv, ceea ce le uşurează companiilor internaționale decizia de a-și stabili sediile reprezentanțelor asiatice. Este normal ca acele companii care vor să fie aproape de piața chineză precum și de restul Asiei să-și stabilească baza de operațiuni la Hong Kong”, a declarat Tomo Kinoshita, vicepreședintele departamentului de cercetare pe Asia al Nomura Holdings Inc.

Reputația Hong Kong-ului pentru administrația sa corectă și lipsită de corupție a avantajat orașul față de restul Chinei. Legăturile sale cu economiile majore cu cea mai rapidă creştere din lume i-a oferit un atu,permițându-i să devină centrul utilizării internaționale a yuanului. Hong Kong are o taxă de profit de 16,5%, mult mai scăzută decât cea a Statelor Unite, de 35%.

În ciuda acestor avantaje, orașul trebuie să facă faţă unor provocări. Hong Kong este oraşul în care diferența dintre salarii este cea mai mare din întreaga Asie, iar mai puțin de 25% din teren este dezvoltat, forțând creșterea prețului proprietăților și nemulțumiri în rândul localnicilor plătiți mult mai puțin.

Bloomberg a evaluat 160 de piețe la o scară de la 0 la 100, pe baza a şase criterii: costurile înfiinţării unei afaceri, costurile de angajare și de mutare a bunurilor, costurile provocate de inflație și corupție, gradul de integrare economică, disponibilitatea bazei de consum locale, o categorie care include mărimea clasei de mijloc, consumul gospodăriilor și produsul intern brut pe cap de locuitor.

Aşadar, în funcţie de aceşti parametri, Hong Kong a obținut un scor de 49%. La o diferenţă mică, pe locul doi se află Olanda (48,3%), fapt ce reflectă atracția pentru o economie cu cinci porturi navale majore și acces facil către centrul Europei.

Pe locul trei se află cea mai mare economie a lumii, Statele Unite (46,9%). Barak Obama, președintele SUA, a publicat o propunere de reformă a taxării mediului de afaceri pe 22 februarie, propunere care va reduce taxa pe profit la 28% și va elimina scutirile de taxe.

Din primele 50 de țări, Germania este cea mai bună din perspectiva costurilor afacerilor şi din punct de vedere al inflației și corupiei, în timp ce disponibilitatea bazei de consum locale a fost cea mai ridicată în Emiratele Arabe Unite. Prețul muncii și materialelor este cel mai scăzut în Muntenegru.

Brazilia s-a clasat pe locul 50
, cu un scor de 35,5%, sub cel înregistrat de India (35,9%) și Rusia (36,1%).

Din punct de vedere regional, Chile a fost considerată drept cea mai prielnică țară pentru a face afaceri în America Latină, în timp ce Emiratele Arabe Unite au primit această distincție în ceea ce privește Orentul Mijlociu și Africa. În Europa emergentă, Polonia a înregistrat cel mai mare scor.

În topul întocmit de Banca Mondială, Singapore și Hong Kong împart primul loc în ceea ce privește ușurința de a face afaceri.
Iată clasamentul complet