Asta înseamnă că nu pot plăti în cazul unor evenimente neașteptate, cum ar fi anumite facturi medicale sau reparații auto și vor fi obligați să facă și mai multe datorii. De aceea, spun experții, dacă încă nu ați pus bani deoparte pentru zile negre, e momentul să începeți să faceți mici schimbări, care vor avea un impact asupra contului de economii, mai ales dacă momentul pensionării se apropie cu pași grăbiți, potrivit Gobankingrates.
Experții spun că există șase trucuri pentru a vă impulsiona să economisiți, astfel încât să puteți beneficia de o plasă de siguranță și să nu stați mereu cu sabia lui Damocles deasupra capului. Iată tot ce trebuie să faceți.
Nu vă lăsați ispitiți de ideea amânării economisirii
E ușor să spui că vrei să începi să economisești bani, dar este și mai ușor să amâni momentul. Nu vă lăsați ispitiți de ideea amânării! Începeți prin a face un plan care poate funcționa. „Urmărirea obiectivelor financiare vă poate motiva pentru a economisi mai mult”, afirmă Grant Sabatier, fondatorul Millennial Money.
„Fie că economisiți pentru un fond de urgență, o casă de vis sau o vacanță exotică, faceți în așa fel încât visul să devină realitate. Faceți un mic jurnal cu obiectivul pe care îl aveți sau imprimați fotografii care reprezintă ceea ce vă doriți”, sugerează el.
Odată ce ați conturat acest plan și ați aveți câteva elemente vizuale, e timpul să-l puneți la punct. Vedeți care este bugetul lunar și stabiliți cât de mult vă puteți permite să alocați pentru obiectivul pe care vi l-ați propus. Dacă trebuie să ajustați bugetul pentru ca planul să funcționeze, acum e momentul să faceți asta.
Provocarea economisirii banilor
Da, economisirea banilor poate fi ceva dificil. Găsiți o modalitate de a face din economisire o activitate distractiv. Una dintre cele mai populare provocări este „fără cheltuieli”. Pe o perioadă de 30 de zile, veți elimina toate cheltuielile neesențiale. Asta înseamnă să nu mănâncați la restaurante, să nu vă luați haine noi, să nu mergeți la filme sau să faceți alte cheltuieli care nu sunt necesare. La sfârșitul celor 30 de zile, vedeți câți bani mai aveți în buget. Această sumă poate fi apoi mutată în contul de economii.
Faceți ca lucrurile să decurgă automat, cât mai firesc
Cel mai simplu mod de a economisi bani este să nu trebuiască să vă gândiți non-stop la asta.
„Nu trebuie să puneți mulți bani deoparte în fiecare lună pentru a face economii”, spune Andrea Woroch, expert în finanțe la AndreaWoroch.com.
„Concentrați-vă pe sume mici pe care nu le veți rata, cum ar fi 10 dolari pe săptămână sau 25 dolari pe lună pentru a începe, și configurați transferuri automate într-un cont separat”, spune ea.
Puteți folosi aceeași tactică pentru economiile de la pensie. Lăsați ca totul să se întâmple firesc, fără să fiți obsedați de ideea economisirii.
Recompensați-vă!
Cei mai mulți dintre noi suntem motivați când primim o primă. Ne ajută să ne simțim bine cu realizările de la locul de muncă. Pentru a vă menține motivat să economisiți bani în fiecare lună, recompensați-vă singuri pentru micile realizări.
O modalitate prin care puteți face acest lucru este să stabiliți un obiectiv lunar de economii. Dacă atingeți obiectivul, răsplătiți-vă cu ceva special, de la o cafea mai scumpă până la achiziționarea unui obiect care vă lipsește. Dar nu uitați: nu dați banii pe lucruri de care nu aveți nevoie!
Urmăriți cum și cât ați progresat
Urmărindu-vă progresul lunar, veți vedea ce ați realizat până acum. Vă va ajuta să rămâneți motivat pentru a continua pe același drum. Există aplicații financiare care pot permite să vă urmăriți progresul chiar de pe smartphone (Mint și You Need a Budget).
Nu încercați să vă comparați cu ceilalți
Unul dintre cele mai proaste lucruri pe care le puteți face atunci când economisiți este să vă comparați în permanență cu altcineva. Bugetul fiecăruia este diferit, așa că, dacă prietenii pot economisi mai mult decât voi, riscați să vă simțiți complexați și să nu vă mai simțiți la fel de motivați.